A MOB és a MPB stratégiai partnere

Szabó László

Szabó László

Birkózás

Bírkózás

Életkor: 24 év

Legjobb eredmény: Főiskolás VB 1., Eb 5., OB 2.

Tanulmány (oktatási intézmény/szak): Budapesti Komm. és Üzleti Főisk./kommunikáció és médiatudomány

Szabó László bemutatkozása

KÉRDÉS/FELELET:

1. Hogyan kezdtél el sportolni?

Mikor még óvodába jártam a bátyám már iskolás volt és az ő osztályába egyszer bement egy karate edző toborozni, és mivel neki megtetszett a dolog lement edzésre én meg mentem vele. Aztán ott is ragadtunk egy pár évre, de idővel mindketten meguntuk ezt a sportágat, úgyhogy abbahagytuk. A szüleim viszont nyüstöltek, hogy kellene valami másik sport, hogy csináljunk valamit az iskola mellett. Szerencsére a szomszédunk volt Bárdosi Sanyi, aki akkoriban lett ezüstérmes az olimpián. És mivel az én szüleim jóban voltak az ő családjával, édesapám átment hozzájuk és megbeszélte velük, hogy levisznek egy birkózó edzésre. Rögtön megtetszett az egész. A sportág, a hangulat, a birkózó mentalitás, egyszóval minden. Onnantól kezdve nem nagyon lehetett kirobbantani a birkózóteremből, még betegen is lementem edzésre. Az eredmények pedig folyamatosan jöttek, úgyhogy hamar rájöttem, hogy ez a nekem való sport.

2. Van sportolói példaképed és miért pont ő?

Két példaképem is van, az egyik Bárdosi Sándor, a másik pedig Repka Attila. Sanyi azért példakép számomra, mert ő volt az az ember, akinek a hatására a birkózást választottam. Ha ő nem lett volna a szomszédom és nem ér el ilyen szép eredményeket, akkor valószínűleg most én sem vagyok a birkózó válogatott tagja. Repka Attila pedig amellett, hogy olimpia bajnok birkózó, az edzőm is a válogatottban, és rengeteg mindent tanít nekem mióta velünk dolgozik. Neki egyébként olyan eredményei vannak, és olyan példaértékű a birkózása, hogy minden fiatal előtt követendő mintaként állhat.

3. Legkedvesebb versenyed?

Nagyon sok verseny kedves számomra, mint például az első felnőtt Európa-bajnokságom ahol 5. helyezett lettem, vagy az első főiskolás vb-m ahol ezüstérmet szereztem. A legkedvesebb talán mégis a tavalyi főiskolás világbajnokság, amit Pécsett rendeztek meg, és ahol hazai közönség előtt szereztem aranyérmet. Még ha nem is volt annyira erős verseny, mint egy rendes felnőtt világverseny, akkor is óriási élményt jelentett számomra, hogy hazai közönség előtt szerezhettem meg az aranyat. Remélem, hogy minél több ilyen élményben lesz részem a közeljövőben.

4. Legfőbb célod a közeljövőben?

Mint, ahogy minden más élsportolónak, nekem is az olimpiai aranyérem a legfőbb célom. És mivel jövő nyáron rendezik meg a riói játékokat, ezért nagyon bízom benne, hogy az elkövetkező kvalifikációs időszakban sikerül megszerezni az olimpiai kvótát. Ha pedig sikerül kijutnom Rióba, természetesen a lehető legfényesebb éremmel akarok hazatérni.

5. Kedvenc mottód?

Az élet győzelmei nem mindig azokéi,

Akik a leggyorsabbak és a legerősebbek,

De előbb-utóbb az lesz a győztes,

Aki úgy gondolja, győzni képes.Támogatóink