A MOB és a MPB stratégiai partnere

IGEN AZ OLIMPIÁRA, IGEN A JÖVŐRE

A BOM véleménye az, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által 2014-ben bevezetett reformprogram egy paradigmaváltást és egy új kor kezdetét jelenti az olimpiák történetében. A gazdaságos olimpia gondolata éppen azért született meg, mert a nemzetközi szervezetnek is be kellett látnia legkésőbb a Sochi téli olimpiát követően, hogy a dolgok nem mehetnek így tovább. Az Agenda2020 arra teremt lehetőséget, hogy Budapest olyan olimpiát rendezzen, amely nem hasonlít semmiben az elmúlt évtizedek rossz tapasztalatokkal bíró olimpiáihoz, amely nem hagy maga mögött athéni és riói romokat vagy montreali adóssághegyeket, ellenben hosszútávon az ország gazdasági felzárkózását támogatja.

 

A benyújtott budapesti pályázat a gazdasági fenntarthatóságra és az utóhasznosításra fókuszál, Barcelona és London példáját követve jelentős méretű rozsdaövezetet fejlesztene és integrálna a fővárosban, miközben a közlekedési infrastruktúrát bővítené a vidéki helyszínek irányában. Ennek köszönhetően a budapesti olimpia egy hosszú távú rendező és gyorsító erő lehet a gazdaság szereplői részére, mely olyan irányt és célt adna a fejlődésnek, amilyet utoljára az Európai Unióhoz való csatlakozásunkhoz vezető úton tapasztaltunk. Ezért az első közép-kelet-európai játékok elnyerése Magyarország és Budapest számára kivételes lehetőséget teremtene egy erőteljes gazdasági konjunktúra ciklus eléréséhez.

 

A BOM  2005-ös alapítása óta ennek az országépítő és gazdaságfejlesztő koncepciónak legkonzekvensebb képviselője. Mindig feladatának tartotta, hogy civil oldalról, konstruktívan támogassa a pályázat ügyét az aktuálpolitikai történésektől függetlenül, és ha kell, megvédje azt azokkal szemben is. A BOM büszke arra, hogy közreműködhetett abban, hogy Budapest belevágjon a 2024-es pályázati folyamatba egy olyan pályázattal, amely méltán emelte a magyar fővárost Párizzsal és Los Angelessel egyenrangú, esélyes riválissá. A BOM szomorúan veszi tudomásul, hogy a 2024-es játékok megrendezésére vonatkozó pályázat korábban tapasztalt politikai és társadalmi támogatottsága különböző okok miatt megbomlott. Márpedig ez az egység egyrészről elvárás, másrészről gyakorlati szükségszerűség is a sikeres pályázathoz. A BOM véleménye szerint a kialakult helyzetben a kormánynak, a fővárosnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak az a közös feladata, hogy mihamarabb orvosolja a támogatottság megbomlásához vezető okokat és találja meg a politikai egységhez visszavezető utat, megerősítve azt egy népszavazással. Ha ez valami oknál fogva már nem lenne lehetséges a 2024-es pályázat vonatkozásában, akkor deklaráltan 2019-re kell egy olyan politikai konszenzust teremteni az olimpia ügyében, amely lehetővé teszi, hogy a magyar főváros a 2024-es pályázat tapasztalataival és eredményeivel gazdagabban, valamint nem utolsó sorban a hibákból tanulva, még esélyesebben vághasson bele a 2028-as olimpiai játékok pályázati szakaszába.

 

A BOM munkájának a célja ma is ugyanaz, mint ami 2005-ös megalakulásakor volt: civil oldalról, szakmai alapon támogatni a budapesti olimpia ügyét, mert meggyőződése, hogy egy kiemelten fontos nemzeti ügyről van szó.

 

www.bomalapitvany.hu

 

Budapest, 2017. február 20.

 

További információ:

 

Salt Communications

Bazsó Gabriella

bazso.gabriella@salt.hu

06/20-405-7644

Megjelenések:

http://www.origo.hu/itthon/20170220-olimpia-2024-a-bom-tovabbra-is-tamogatja-a-rendezest.html

Támogatóink