A MOB és a MPB stratégiai partnere

Győr városa támogatja a hazai rendezésű olimpiát

Számos sport- és kísérőrendezvénynek adhat otthont a megyeszékhely 2020-ban. 

Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere és Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde és a BOM elnöke együttműködési megállapodást írtak alá Győrben, miután a BOM képviselői ismertették a hazai rendezésű Nyári Olimpiai és Paralimpiai Játékok megvalósíthatósági tanulmányát a város gazdasági és közigazgatási vezetősége számára. A város vezetősége úgy véli, önmagában a pályázatban való részvétellel is erősíteni tudják városuk nemzetközi ismertségét, gazdasági fejlettségét. 

Az olimpiai bajnok tornász, Borkai Zsolt polgármester kezdeményezésére létrejött találkozón Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde és a BOM elnöke, Dr. Baranyai Ákos, a BOM főtitka valamint Dr. Bienerth Gusztáv, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke közösen ismertették a BOM által finanszírozott és a PricewaterhouseCoopers által készített olimpiai megvalósíthatósági tanulmány részleteit, mivel a város vezetősége fontosnak tartotta megismerni a budapesti rendezésű olimpia várhatóan pozitív hatásait Győr számára. A találkozón részt vettek, és a prezentációt meghallgatták a Győrben működő vállalatok vezetői és képviselői is.

A prezentáció után Borkai Zsolt és Szalay-Berzeviczy Attila együttműködési megállapodást írtak alá a hazai rendezésű olimpiai pályázat előkészítésében való közös munkára. A megállapodásban a BOM Egyesület és Győr Megyei Jogú Város kinyilvánította, hogy közösen kidolgozzák, és az Olimpia Törvény alapján elkészítendő olimpiai pályázatba belefoglalni javasolják: Győr Városa az olimpiához kapcsolódó eseményekhez és versenyekhez milyen feltételekkel biztosíthat helyszínt, és hogyan vehet részt annak megrendezésben.

Az ünnepélyes aktus után Borkai Zsolt kijelentette: „Nemcsak egykori olimpikonként, MOB tagként, hanem Győr Megyei Jogú Város polgármestereként is nagy érdeklődéssel és szimpátiával kísérem figyelemmel a budapesti olimpia tervének ügyét. Meggyőződésem, hogy amint a budapesti olimpia eszméje a főváros határain túl is élvezi a magyar sportbarátok támogatását, úgy a remélt megvalósulás pozitív hatással lesz Győrre is. Ha siker kísérné a BOM (Budapesti Olimpia Mozgalom) törekvéseit, Győr nem maradhat ki! Városunk fekvése, logisztikai helyzete, gazdasági és kulturális jelentősége, sporthagyományai, de legfőképp az esély arra, hogy részt vegyünk egy ilyen jelentőségű vállalkozásban, arra kötelez minket, hogy megkeressük az együttműködés lehetőségeit.” 

Szalay-Berzeviczy Attila az együttműködés kapcsán hozzátette: „A Budapesti Olimpia megvalósulása nem pusztán budapesti, hanem nemzeti érdek. A hazai olimpia pozitív hatással lesz nemcsak a rendező főváros, hanem számos más magyar település és lakos életére is. Győr fekvése, logisztikai helyzete, gazdasági és kulturális jelentősége, sportbéli hagyományai arra predesztinálják a Várost, hogy edzőtáboroknak, selejtezőknek és egyes versenyeknek, kulturális és egyéb kísérő eseményeknek helyet adjon, amennyiben Budapest elnyeri az olimpia rendezésének jogát. Örülök, hogy az elkövetkező időszakban közösen dolgozhatunk azért, hogy a 2020-as olimpiai megrendezésére készülve, az erről szóló 2011-es végleges döntésig készüljön megfelelően előkészített, össztársadalmi támogatást maga mögött tudó Olimpiai Pályázat, és a parlament által megalkotott, a további teendőket magában foglaló Olimpia Törvény.”

A BOM

A BOM, a budapesti olimpia pályázatának kezdeményezésére létrejött civil egyesület fő feladatának tekinti, hogy a döntéshozókat és a közvéleményt megismertesse egy budapesti rendezésű olimpia előnyeivel, hatásaival és kockázataival, mely fontos a felelős elhatározás meghozatalához. A 2005 novemberében 15 hazai nagyvállalat által alapított szervezet arra vállalkozott, hogy népszerűsítse az olimpia ügyét, és saját forrásból tájékoztassa a közvéleményt az olimpiai pályázathoz szükséges feltételekről.

 

megallapodas0708300.jpg

Támogatóink