A MOB és a MPB stratégiai partnere

Sport24: Ösztöndíjat osztanak a tehetséges fiataloknak

Nyúl Sándor, Kulcsár Krisztián és Szalay-Berzeviczy Attila kezdeményezésére nagy sikerrel indította útnak a "BOM a Magyar Sportért" Közhasznú Alapítvány a fiatal sportolók ösztöndíj programját, amellyel a sportolói karrierje mellett felsőfokú vagy szakmát adó tanulmányokat folytató olimpiai kerettagokat támogatnak. Az első pályázati évben a kuratórium 75 jelentkező közül választotta ki azt a 16 tehetséges olimpiai sportágban szereplő sportolót, akiknek tanulmányi költségeit teljes egészében átvállalja az alapítvány. 

November 15-én új pályázati periódus kezdődik, a kuratórium az év végéig várja az újabb jelentkezéseket."Mi nem elsősorban a már befutott és csúcson lévő sportolókra kívánunk fókuszálni, hanem a tehetséges reménységeinkre. Olyan fiatalokat szeretnénk segíteni, akik mögött még nincs jelentősebb állami támogatás, még nincsenek szponzoraik, de már bontogatják szárnyaikat. Célunk, hogy ne kelljen az élsport és a továbbtanulás között választaniuk" - ad felvilágosítást a nemes célról Bóta Kinga, a BOM főtitkára, egykori olimpiai ezüstérmes kajakos.

Az alapítvány kuratóriuma a döntéshozatalkor nemcsak az eredményességre figyel, hanem a szociális háttérre is. A pályázati anyagokat olvasva olykor szívszorító történetekkel is találkoznak, hiszen akadnak olyan sportolók, akik Gerevich ösztöndíjukból a családjukat is támogatják.

A BOM ösztöndíjprogramba olimpiai és paralimpiai sportágak olimpiai kerettagjai kerülhetnek be. A pályázati anyagban a választott iskolától hallgatói igazolásra, a sportági szakszövetségtől elnöki vagy főtitkári ajánlásra, illetve amennyiben a sportoló szociálisan rászoruló, ennek bemutatására van szükség ahhoz, hogy egy-egy pályázó anyaga a sportszakmai bizottság, majd a kuratórium elé kerüljön.

A BOM kuratóriuma számára a döntés-előkészítést a Buzgó József - Nemzeti Sport főszerkesztő - által elnökölt sportszakmai bizottság végzi. A tagok sem akárkik, hiszen Gundel Takács Gábor, Hajdu B. István, Kálnoki-Kis Attila, Dr. Kemény Dénes, Schulek Csaba vagy épp Dr. Szabó Tünde kellő sportági ismerettel, szakértelemmel és empátiával van felvértezve ahhoz, hogy megfelelően válogassanak a jelentkezők közül.

A szakmai bizottság nem szigorú kritériumrendszer alapján, hanem személyre szabottan, egyéni értékek, tényezők szerint mérlegeli a benyújtott pályázatokat és a lehetőségekhez mérten próbál minél több olimpiai sportágban segítséget nyújtsunk a sportolóknak. Fontos kiemelni, hogy a BOM támogatóinak köszönhetően nem csak egy-egy évet, hanem a kiválasztott sportolók teljes oktatás időszakának a finanszírozását átvállalja, és nem csak egyetemi vagy főiskolai tanulmányokat, de OKJ-s vagy szakiskolai képzéshez is anyagi segítséget nyújt.

Forrás:http://sport.hir24.hu/tobb-sport/2014/11/10/osztondijat-osztanak-a-tehetseges-fiataloknak/


Támogatóink