A MOB és a MPB stratégiai partnere

Olimpia 2024: megalakult az Olimpiai Védnökök Testülete

Megtartotta alakuló ülését csütörtökön a Parlamentben az Olimpiai Védnökök Testülete, amely az Országgyűlés által a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat megvalósításának támogatására létrehozott egyeztető, véleményező és javaslattevő testület.

A bizottság elnöke Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja lett.

„Azt kérem a tagoktól, hogy a budapesti olimpiát tekintsék össznemzeti ügynek, amelyhez pozitív hozzáállás és hit szükséges” – mondta Schmitt Pál, hangsúlyozva, hogy társadalmi támogatottság nélkül nem lehet olimpiát rendezni.

Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat kormányzati felelőse prezentációjában azt mondta, Budapest „kifejezetten esélyes pályázónak számít, s ha jól dolgozunk, akkor élhetünk ezzel az eséllyel”.

Hozzátette, a sikerhez szükség van egy vonzó történetre Budapestről, egy részletes és hiteles olimpiai tervre, illetve alapos tájékoztatásra.

Fürjes leszögezte: Budapest esélyét a NOB reformja, a gazdaságos olimpia koncepciója teremti meg. Az Agenda 2020-at Magyarországra szabták, a magyar olimpia lehet az első a gazdaságos, kisebb, ésszerűbb, olcsóbb és nyereséges olimpiák sorában. Az olimpia hosszú távon munkahelyeket teremt, növeli a magyarországi turizmust és a külföldi befektetéseket. Hasznot hoz a családoknak, a magyar vállalkozásoknak, az országnak – hangsúlyozta.

Az olimpiai pályázat vezetője azt is jelezte, Budapesten kívül öt régiós központja lenne az olimpiának: a Balaton, Szeged, Debrecen, Győr és Miskolc. Hozzátette, Székesfehérvárral is számolnak, de azt Budapesttel egy régióban említik, mivel nagyon közel van a fővároshoz.

Az olimpiai falut, valamint 31 versenyhelyszínt 10 kilométeres körzetbe terveznek létrehozni, a cél pedig az, hogy ne legyen az országnak olyan pontja, ahonnan legfeljebb 90 perc alatt nem lehet elérni egyetlen ötkarikás eseményt sem.

Závecz Tibor, az Ipsos Zrt. kutatási vezetője ismertette a közvélemény-kutató cég által elvégzett tavalyi méréseket, amelyek szerint 2015 januárjában 60, szeptemberében 46, decemberében pedig ismét 60 százalék volt a budapesti olimpia támogatottsága, ráadásul decemberben az is kiderült, hogy a magyarok 66 százaléka büszke lenne a hazai rendezésű olimpiára.

A szakember hozzátette, a tavaly januári mérések szerint a magyar lakosság 54 százaléka gondolta úgy, hogy az ország képes lenne megrendezni a játékokat, és 39 százalékuk úgy vélte, hogy képesek vagyunk elnyerni a rendezés jogát is.

Závecz Tibor azt mondta, a 20-30 éves korosztály 74, a diplomások 71, a legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezők és a 65 év felettiek 51-51 százaléka támogatta a budapesti olimpia ötletét, míg a fővárosban 60, vidéken 61 százalékos támogatottságot mértek.

Az Olimpiai Védnökök Testülete stratégiai ajánlásokat tesz a pályázat előkészítésével kapcsolatban, figyelemmel kíséri és támogatja annak folyamatát, a benyújtás előtt véleményezi végleges tartalmát, valamint népszerűsíti a pályázatot.

A 24 fős grémiumba – amely egyelőre nem teljes – az Országgyűlés elnöke a fővárossal és a Magyar Olimpiai Bizottsággal egyeztetve kérte fel a tagokat.

 Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke
 Tarlós István Budapest Főváros főpolgármestere
 Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja
 Fürjes Balázs kormánybiztos
 Aján Tamás, a NOB tiszteletbeli tagja
 Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke
 Martonyi János ügyvéd, korábbi miniszter
 Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke
 Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke
 Kovács István (Koko) olimpiai bajnok ökölvívó
 Polgár Judit sakkolimpiai bajnok nagymester
 Bienerth Gusztáv, a Roland Berger Stratégiai Tanácsadók Kft. elnöke
 Váradi József, a Wizzair vezérigazgatója
 Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM a Magyar Sportért Alapítvány vezetője
 Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszteri biztosa
 Szeneczey Balázs Budapest Főváros főpolgármester-helyettese
 Köves Slomó rabbi, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője
 Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke
 Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója
 András Krisztina, a Corvinus Egyetem docense
 Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök
 Szilágyi György, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője
 Kövér László, az Országgyűlés elnöke

Forrás:http://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/olimpia-2024-megalakult-az-olimpiai-vednokok-testulete-2460799

Támogatóink