A MOB és a MPB stratégiai partnere

CSEPEL 2020: OLIMPIA, VÍZIVÁROS, MANHATTAN

Az Építészet Hónapja 2009 keretében múlt hét szerdán bemutatták Észak-Csepel fejlesztési terveit, amelyek egyik alappillére Budapest 2020-as olimpiai pályázata. A Budapest21 terv bemutatója azután vált biztossá, hogy bejelentették: Rio de Janeiro nyerte el a 2016-os játékok megrendezésének jogát. Ezzel életben maradtak Budapest reményei, hiszen Madrid kiesésével maradt esély rá, hogy az európai kontinens valamelyik városa kapja a 2020-as olimpia rendezésének jogát.

Amennyiben lesz Budapesten olimpia, valószínűleg Csepel lesz az egyik legnagyobb nyertese. Korábban ugyanis a kerület és a város vezetése egyaránt ezt a hatalmas kiaknázatlan lehetőségeket rejtő szigetet jelölte meg mint a rendezvény egyik fő helyszínét. A Csepel-sziget északi része jelenleg a főváros legnagyobb összefüggő beépítetlen területe, amely számos kedvező adottsággal rendelkezik. Ráadásul a helyszínválasztás jól összecseng a Dunával kapcsolatos fejlesztések tervével, amelyekkel régi adósságokat lehetne törleszteni. Az olimpiai pályázat támogatói egyetértenek abban, hogy az olimpiával kapcsolatos fejlesztések jórészt az amúgy is szükséges feladatok teljesítését jelentik, mintegy pozitív kényszer alatt.

Szokatlan egyetértés alakult ki Csepel és a főváros vezetése körében Budapest 2020-as olimpiai pályázatával kapcsolatban. A Fővárosi Közgyűlés tavaly decemberben ötpárti támogatással elfogadta az olimpiai pályázat előkészítéséről szóló, a BOM (Budapesti Olimpiáért Mozgalom) által kidolgozott törvénytervezetet, továbbá az olimpia lehetséges helyszíneivel kapcsolatos előterjesztést. Utóbbi a helyszínválasztással kapcsolatban két fő szempontot fogalmaz meg: az egyik a játékok megrendezhetősége, problémamentes lebonyolítása, a másik az, hogy ne legyen szükség később felesleges beruházásokra. A fejlesztések középpontjában a Duna áll, azaz a Duna jelenti az események és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások tengelye, a Hajógyári-szigettől a Belvároson át a Csepel-szigetig.

A szigetcsúcsra elkészült Budapest21 fejlesztési terv részben annak a 2005-ben a csepeli önkormányzat által eladott területnek a jövőjét kívánja rendezni, amelyet a spanyol Martinsa-Fadesa vásárolt meg fejlesztési céllal, de a tulajdonosok közt található a XXI. kerület és a Fővárosi Önkormányzat is. Az érintett 175 hektáron kialakítandó projekt figyelembe veszi a főváros olimpiai fejlesztési szándékait, 40 hektár területet tartva fenn Budapest új szabadidő- és sportparkjának. A madridi székhelyű fejlesztő ezen túlmenően a világ első városi kajak-kenu versenyközpontjának és az olimpikonok elszállásolását szolgáló olimpiai falunak is helyet biztosítana.

A cég egyébként érintett a 2008 júliusában bekövetkezett spanyol ingatlanpiaci összeomlásban. Tavaly nyáron csődvédelmet kért, és projektjeinek egy részét (például a Danubio Parkot) ki is árusította, a hitelek átütemezésével azonban úgy tűnik, helyzete egyelőre stabil.

Ahogy José-Luis Moreno, a Martinsa-Fadesa régióigazgatója a szerdai rendezvényen elmondta, az ingatlanfejlesztő cég kiemelten kezeli a csepeli projektet. Amennyiben létrejön az FSZKT módosítása (erről várhatóan novemberben döntenek majd), a Szigetcsúcs projekt a közeljövőben útjára indulhat. Módosítani kell a kerületi szabályozást (KSZT) is, ez jövő tél végére várható.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes a tervekkel kapcsolatban kiemelte, hogy azok megvalósulásával megszűnhet Csepel évszázados elszakítottsága, sziget mivolta, és újra a városszövet szerves részévé válhat. Egyben megvalósulhat Budapest legnagyobb vízparti programja is, amely Budapest fejlődésének egyik záloga. Felszámolódhatnak a jelenlegi hatalmas infrastruktúra-hiányok, hiszen itt épülne meg a Gubacsi- és Galvani-híd, amelyek biztosítják a főváros déli területeinek összeköttetését. A program megvalósulásához azonban szükség van az összefogásra a Fadesa, a BOM, a kerület és a főváros között. És bár a jelenlegi gazdasági helyzetben nem tűnik logikusnak, mégis az lehet az igazi nyertes, aki ilyen helyzetben is képes előre tervezni.

Beleznay Éva, Budapest főépítésze szerint a program Dél-Budapest víziója, távoli koncepcióban. A főépítész asszony felidézte a Podmaniczky-program vonatkozó elemeit, és kiemelte a dél-budapesti területeken zajló egyéb fejlesztéseket (Kopaszi gát, Duna City, Infopark, Albertfalva városközpont stb.) és azok lehetséges kapcsolódását a Budapest21 programhoz.

Dr. Bienerth Gusztáv, a BOM felügyelő-bizottságának tagja beszédében hangsúlyozta: nagy szükség van arra, hogy legyen végre egy közös vízió az országban. Az olimpia tervét az 1896-os világkiállításhoz hasonlította, és pozitív kényszerítő erőnek nevezte arra, hogy az egyébként is szükséges fejlesztések létrejöjjenek. Szerinte az a tény, hogy magáncégek fejlesztési terveiben is szerepelnek az olimpiai elképzelések, azt jelzi, hogy az olimpiai fejlesztések egy része piaci alapon is megvalósítható.

„A város ma észak felé fordul, a piac viszont dél felé tekint” – mondta Sütő András Balázs, a NAOS Design Consultants tervezője, célozva ezzel arra, hogy itt gyakorlatilag egy Belváros méretű területről van szó, amely hatalmas, egyelőre kiaknázatlan lehetőségekkel rendelkezik. Az elképzelések szerint itt létesülhet majd Budapest következő nagyvárosi parkja, közvetlenül kapcsolódva a meglévő vízparti erdőhöz, amely a NATURA 2000 hálózat kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területei közé tartozik.

A projekt a sziget északi csúcsának és a gerincút keleti oldalán fekvő területeknek a kialakítását jelenti. Fő szervező gondolatai az olimpia mellet a hatalmas, a természetes környezethez közvetlenül kapcsolódó zöldfelületek, a víz, a fenntarthatóság, a sűrű beépítettségű területek és a magasházak. Utóbbiak kérdése már régóta napirenden van, hisz ezek lehetnek a 21. század Budapestjének új jelképei - jelezte Sütő. Épp Csepel az a terület, ahol megjelenhetnek Budapesten. Ehhez azonban szükséges a Fővárosi Szabályozási Keretterv (FSZKT) módosítása, hiszen jelenleg a Hungária körúton kívül eső területeken az 55 m-es magassági korlát él. Ugyanakkor az igazán karakteres, várossziluett-formáló toronyházak magassága 100-200 m, sőt ennél is nagyobb. A jelenlegi tervek még a mostani szabályozás jegyében készültek, de hamarosan (novemberben) várható az szükséges szabályok módosítása.

Komoly lehetőséget rejt magában a Csepel közelében található három repülőtér is, bár ezek közül csak Ferihegy nemzetközi, Budaörs és Tököl még fejlesztésre vár.

A projekt egy vegyes hasznosítású terület képét vázolja fel. A terület tagolása a New York-i Central Parkét követi, de az előképek között szerepel a londoni Canary Wharf is. Az átkötő úttól északra fekvő terület teljes egészében park, ide kerülne számos olimpiai létesítmény, pl. az úszóközpont, tornacsarnok, teniszcsarnok. Az átkötő úttól délre és a gerincúttól keletre fekvő területekre az épületmagasságokkal és sűrűséggel való érzékeny bánásmód a jellemző, magasházakkal és a Duna felé lecsendesedő építészettel.

A víz jelenleg nincsen szerves kapcsolatban a várossal, az elképzelések szerint azonban a vízrendszer is szerves része lenne az új városrésznek. Így tehát ötvöződne a parkváros, magas sűrűségű város és a víziváros gondolata. A terület belsejébe különleges hangulatú olimpiai sugárút, egyfajta agóra vezetne. Ami különlegessége az elképzelésnek, hogy itt lesz majd a világ egyetlen nagyvárosi kajak-kenu pályája.Többek között ennek is köszönhetően a játékok történetének legkülönlegesebb fekvésű olimpiai parkja valósulhatna meg.

A látványtervek egyelőre csak elnagyolt képet mutatnak, de a megvalósítás során számos építész munkái gazdagíthatják majd a területet.

Az ily módon megújuló városrész szervesen kapcsolódik Budapest több kulcsfontosságú, izgalmas, átalakulóban lévő területéhez, például a Millenium City, Duna Passage vagy Duna City fejlesztésekhez. Ezekre egyébként jellemző, hogy átalakulásukat, a szabályozást építészeti víziók vezetik. Ismert építészek neve bukkan fel ezek kapcsán, a Nemzeti Színház köré épült Millenium Cityhez Finta, a Duna Passage-hoz Norman Foster, a Duna Cityhez Erick van Egeraat neve társítható.

Csepel neve más beruházás kapcsán is felmerült a közelmúltban: a Csepel-sziget északi csúcsán nemrég felépült a Budapesti Központi Szennyvíztisztító telep, amely augusztusban kezdte meg próbaüzemét. Az ÉlőDuna, azaz kevésbé ismert nevén a „Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és kapcsolódó létesítményei” projekt előkészítése már a 90-es években megkezdődött. A főpolgármesteri hivatal 2004-ben nyújtotta be támogatási kérelmét az Európai Unióhoz, ennek köszönhetően a beruházás költségeinek 65%-át a kohéziós alapból odaítélt támogatás fedezte. A fennmaradó költségek 20%-át a magyar állam, 15%-át a fővárosi önkormányzat állta. A szennyvíztisztítóhoz közel eső területek zöldfelületek maradnának, a sziget északi csúcsára csak olimpiai létesítmények kerülnének.

Forrás: http://hg.hu/cikkek/varos/7752-csepel-2020-olimpia-vizivaros-manhattan

Támogatóink