A MOB és a MPB stratégiai partnere

Törvény a budapesti olimpiai pályázat előkészítéséről

Példaértékű fővárosi összefogás a hazai olimpiarendezés érdekében

2008. december 18-án a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag elfogadta „Az Olimpia Törvény tervezete” és „A 2020-as budapesti olimpiai nagyprojekt lehetséges helyszínei” című előterjesztéseket valamint támogatását fejezte ki annak a Parlament elé való benyújtásáról. A döntést követően Demszky Gábor főpolgármester, Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM elnöke, Ikvai-Szabó Imre, Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyettesek valamint az öt parlamenti párt fővárosi frakcióvezetői sajtótájékoztatón ismertették a határozat részleteit.

Az Olimpia Törvény tervezete jelen formájában a Pályázat Előkészítő Bizottság (PEB) létrehozásáról és egy cselekvési terv meghatározásáról rendelkezik. A tervezet célja, hogy elősegítse Budapest felkészülését az olimpiai pályázatra, felállítsa és működtesse a PEB szervezetét, melynek igazgatósága a PEB választott elnökéből, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Főváros és a kormány által kijelölt tagokból, továbbá a Parlament által megválasztott személyekből áll. Emellett egy cselekvési terv mentén megkezdődhet a játékok helyszíneinek meghatározása; az állami és a helyi önkormányzati tulajdonban lévő helyszínek esetében változtatási, telekalakítási, építési tilalom megállapítása, illetve a magántulajdonban lévő helyszínekre az állam elővásárlási jogának biztosítása, annak érdekében, hogy a Kormány és az érintett települési önkormányzatok, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság 2011-re megalapozott döntést hozhassanak Budapestnek a Játékokra való pályázása kérdésében.

A Közgyűlés határozatát követően elkezdődnek a szakmai egyeztetések az öt parlamenti párt és a kormány képviselőivel. A törvénytervezetről várhatóan 2009-ben hozhat döntést az Országgyűlés.

Demszky Gábor, főpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta: „Mi elvégezzük az előkészítő munkát, hogy a következő közgyűlés és a következő kormány megalapozott döntést tudjon hozni három év múlva. Egy biztos: az olimpia ugyanolyan esélyt jelent a városnak 2013 után, mint az Európai Unió támogatásai 2013-ig. Budapest fejlettsége miatt a következő uniós fejlesztési ciklusban jóval kevesebb pénzre számíthatunk, az olimpiai felkészülés ugyanakkor a fejlődés újabb katalizátora lehet.”

Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM elnöke elmondta: „A mostani fővárosi határozat mérföldkőnek számít a hazai olimpiarendezés előkészítésében, hiszen a potenciális rendező város, mint főszereplő vállalt felelősséget, és hozott intézkedéseket hazánk sikeres kandidálásának előmozdítása érdekében. Ha a gazdasági és infrastrukturális helyzet ma nem is teszi Budapestet alkalmassá egy olimpia megrendezésére, a Főváros által most elfogadott Olimpia Törvény tervezet parlamenti elfogadása nyomán megkezdődhet az az intézményes felkészülés, amelynek eredményeképpen 2011-ben - amikor Magyarország éppen az EU soros elnöke lesz - Budapest benyújthasson egy versenyképes pályázatot. Amennyiben a Fővárosi Közgyűlés után a Parlamentben is ötpárti támogatást kap a törvénytervezet, úgy biztosítva lenne a felkészülés és a pályázás teljes időszakaszában az a politikai konszenzus, ami elengedhetetlen feltétele egy kedvező NOB döntésnek.”

A sajtótájékoztatót követően Beleznay Éva, Budapest főépítésze, Szabó István, a Főpolgármesteri Hivatal Sport Ügyosztályának vezetője és Siegler Konrád, a Siegler Ügyvédi Iroda (Weil, Gotshal & Manges LLP) partnere, az Olimpia Törvény szakmai előkészítője szakmai prezentáció keretében ismertette az Olimpia Törvény tervezetével és a lehetséges olimpiai helyszínekkel kapcsolatos aktualitásokat.

 

Támogatóink