"Okos" olimpia Budapesten

2014. december 10., Budapest – A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elfogadta az Agenda2020 koncepciót, amely lehetőséget teremt kisebb, akár 2-4 millió lakosú fővárosoknak is költséghatékony és ésszerű olimpia megrendezésére. Ez Budapest számára is valódi esélyt teremt, így a BOM a Magyar Sportért Alapítvány (BOM) álláspontja szerint minden eddiginél komolyabban lehet a Magyar Olimpiai Bizottságnak, valamint az országos és a fővárosi döntéshozóknak mérlegelniük a 2024-es illetve az azt követő játékokra történő pályázást.

A BOM már közel egy évtizede elkötelezett támogatója a budapesti olimpia megrendezésének. Ugyanakkor az elmúlt négy évben a szervezet elsősorban a hazai utánpótlás támogatására fordította erőforrásait, hiszen az euró válság okozta gazdasági realitások sok szempontból kérdésessé tették egy hagyományos nyári olimpia megrendezését. A NOB által elfogadott Agenda2020 alapvetően új helyzetet teremt. A koncepció lényege, hogy közepes méretű fővárosok is költséghatékonyan rendezhetnénk meg nyári olimpiai és a paralimpiai játékokat. A koncepció szakít a gigászi méretű eseményekkel, és hadat üzen a kiválasztási folyamatot fenyegető korrupciónak. A NOB egyértelműen ösztönözni szeretné a meglévő, illetve az ideiglenes és elbontható helyszínek felhasználását. A rendező város kiválasztásában elsődleges szempont lesz az olimpia gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatósága.  A transzparenciát erősíti, hogy a NOB nyilvánossá fogja tenni a rendező várossal kötendő szerződést, a Szervezőbizottságnak nyújtandó anyagi hozzájárulásra vonatkozó részleteket.

A BOM által 2006-ban megrendelt megvalósíthatósági tanulmányt a szervezet véleménye szerint mindenképpen szükséges lenne aktualizálni a közeljövőben, hiszen számos olyan beruházás elkészült az elmúlt években, – a 4-es metro, a Liszt Ferenc repülőtér bővítése, az autópálya rendszerünk befejezése, a fővárosi úthálózat és tömegközlekedés korszerűsítése, az ferencvárosi és a debreceni stadion, a Tüskecsarnok, valamint az Audi és a Veszprém Aréna – melyek jelentősen átalakíthatják és olcsóbbá tehetik a szükséges infrastruktúra kiépítését. Mindezeken túl Budapest elnyerte a 2020-as foci EB négy mérkőzésének a rendezési jogát, amelyhez felépül az új Puskás Ferenc Stadion. 2021-ben rendezzük az úszó és vizilabda világbajnokságot, amelyhez építünk egy olimpiai uszoda komplexumot. Ezek fényében pedig szinte magától adódik a következő lépés: a budapesti olimpia.

A BOM az olimpiát nem pusztán egy nemzetközi sporteseménynek tekinti, hanem sokkal inkább egy kormány ciklusokon átívelő nemzetgazdasági projektnek, mely hatással van az országos és fővárosi tömegközlekedés és úthálózat, valamint egyéb infrastrukturák fejlesztésre, a munkahelyteremtésre, a gazdasági növekedésre, a turizmusra és az ország imázsra. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy miként az antik görög világban is, a budapesti olimpia ügye is egy „demilitiraizált zóna” kell, hogy legyen a napi poltikában ezért rendelkeznie kell az összpárti összefogással fővárosi és parlamenti szinten egyaránt. Nincs bal vagy jobboldali olimpia, csak a magyar nemzet olimpiájáról érdemes beszélni. A BOM érzékeny a társadalom egy meghatározó részét érintő gazdasági nehézségekre és a növekvő mélyszegénységre, éppen ezért olyan olimpiát tud támogatni, mely a fejlődést és a gazdasági növekedést, és ezáltal a teljes ország jólétét szolgálja.

Dr. Kulcsár Krisztián, világbajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó, a BOM a Magyar Sportért Alapítvány kuratóriumának tagja rámutatott: "Egykori olimpikonként számomra nem jelent kérdést, hogy egy átgondolt, költséghatékony, „okos olimpia” megrendezése egyértelműen Magyarország érdekét tudná szolgálni az Agenda2020 keretei között. A „megaolimpiák” ideje lejárt, nem fordulhat elő, hogy üres, elhanyagolt sportlétesítmények maradjanak a játékokat követően egy városban. Hiszek abban, hogy politikai konszenzus, és a döntéshozók elkötelezettsége mellett meg tudjuk rendezni 10 év múlva az olimpiai játékokat úgy, hogy gazdaságilag, illetve sportszakmai szempontból is jól járjon az ország és a főváros.”