Elkészült az Olimpia Törvény tervezete

A BOM által létrehozott munkacsoport elkészült az Olimpia Törvény tervezetének előkészítésével. A Dr. Kulcsár Krisztián párbajtőr világbajnok által vezetett szakmai csapat tevékenységét a Siegler Konrád (Weil,Gotshal & Manges) Ügyvédi Iroda segítette. A tervezet az Országgyűlés jóváhagyása esetén biztosíthatja a megfelelő társadalmi-politikai támogatottságot és az összehangolt országos színtű felkészülést arra, hogy Budapest 2011-ben megpályázza a 2020. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok rendezését.

Az Olimpia Törvény tervezetének jelenlegi változatát a BOM elnöksége megvitatta és elfogadta. A politikai egyeztetések első lépéseként a BOM a törvénytervezetet a napokban eljuttatta Demszky Gábor főpolgármesternek és helyetteseinek, Hagyó Miklósnak, Ikvai Szabó Imrének és Horváth Csabának továbbá a Fővárosi Közgyűlés öt frakcióvezetőjének, Steiner Pálnak (MSZP), Tarlós Istvánnak (Fidesz), John Emesének (SZDSZ), Hock Zoltánnak (MDF) és Bagdy Gábornak (KDNP). A tervezet egyeztetése a második körben a parlamenti frakciókkal, majd a kormánnyal folytatódik.

Dr. Takács Albert, igazságügyi és rendészeti miniszter Szalay-Berzeviczy Attilával, Budapesti Értéktőzsde és a BOM elnökével folytatott megbeszélése során azon véleményének adott hangot, hogy egy olyan országos jelentőségű, több parlamenti cikluson átívelő, minimum 13 éves projektet, mint a 2020-as olimpiai játékok elnyerése, csak önálló törvény keretein belül lehet megvalósítani. Sikeres pályázat ugyanis csak akkor képzelhető el, ha a tervezés folyamata már jóval a pályázati szakasz megkezdése előtt elindul az állam, a rendező város, az érintett vidéki helyszínek, valamint a magánszféra összehangolt részvételével.

A BOM
A BOM, a budapesti olimpia pályázatának kezdeményezésére létrejött civil egyesület fő feladatának tekinti, hogy a döntéshozókat és a közvéleményt megismertesse egy budapesti rendezésű olimpia előnyeivel, hatásaival és kockázataival, mely fontos a felelős elhatározás meghozatalához. A 2005 novemberében 15 hazai nagyvállalat által alapított szervezet arra vállalkozott, hogy népszerűsítse az olimpia ügyét, és saját forrásból tájékoztassa a közvéleményt az olimpiai pályázathoz szükséges feltételekről.