„Budapest ma nevét adta a 2020-as olimpiai pályázathoz”

Fővárosi határozat a hazai rendezésű olimpiáért.

Demszky Gábor főpolgármester, Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde és a BOM elnöke valamint Hagyó Miklós és  Ikvai Szabó Imre főpolgármester-helyettesek rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak miután a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag elfogadta az ülésén tárgyalt, „A 2020-as budapesti olimpiai nagyprojekt lehetséges helyszínei” című 9 javaslati pontból álló előterjesztést. A javaslatok célja a Budapesti Olimpia ügyét felkaroló BOM egyesület kezdeményezésein és a PricewaterhouseCoopers (PwC) olimpiai hatástanulmányának megállapításain alapuló első tervezési fázist lezárása, valamint a 2007. december 31.-ig tartó második tervezési fázis feladatainak meghatározása volt.

„A városatyáink ma csodálatos napot szereztek nekünk, Magyarországnak” – mondta Szalay-Berzeviczy Attila az egyöntetű szavazást követő sajtótájékoztatón. „Ma különösen jó érzés magyarnak lenni, hiszen bebizonyosodott, hogy van összefogás a honi politikában is. Mérföldkőnek tekinthető ez lépés a magyar olimpiai pályázatok történetében, hiszen olyan fontos kérdésben hoztak ma döntést, mely nemcsak a világ legnagyobb sporteseményének hazai megrendezését támogatja, hanem egy hosszútávú országépítő gazdasági programot, mellyel síkra szállhatunk a régió elsőségért. Ma bebizonyosodott továbbá az is, hogy van létjogosultsága a civil mozgalmaknak és civil kezdeményezéseknek. A BOM ráadásul egy olyan témában tudott politikai konszenzust elérni, amelyről még akár fél éve is sokan azt gondolták, hogy lehetetlenség.”

Demszky Gábor a tanácskozást követő úgy fogalmazott: „ötpárti támogatással Budapest ma a nevét adta az olimpiához, ennek értelmében a végső döntést december 31-ig hozzuk meg az ötkarikás játékok lehetséges helyszíneiről.”

A főpolgármester továbbá külön kiemelte a BOM civil mozgalomnak a kezdeményező szerepét és jelentőségét, a 2020-as olimpia Budapestre hozataláért kifejtett tevékenységében.

„Magyarország képes olimpiát rendezni, és ebben a magántőke már kivette a részét a civil mozgalom révén” – mondta Demszky Gábor. „Aktívan részt kívánunk venni a BOM által javasolt Olimpia Törvény kidolgozásában és az olimpiai játékokhoz szükséges területfejlesztési törekvéseiben, hiszen az ötkarikás játékok megrendezése elősegítené a főváros és az ország fejlődését is. Az olimpiai pályázat hatalmas lehetőség és felelősség is egyben. Lehetőség a régióban való kiemelkedésre, ugyanakkor felelősség, hiszen felelősen kell felhasználni az olimpiára fordítandó ezermilliárdokat.”

Hagyó Miklós, főpolgármester-helyettes kiemelte: „az országnak szüksége van a pályázati sikerre, mely mindannyiunk sikere lesz”.

Ikvai Szabó Imre, főpolgármester-helyettes pedig hozzátette: „A BOM nélkül nem lehet véghezvinni ezt a gondolatot, ezért kérem őket, hogy tartsanak ki 2020-ig.”

„A BOM munkája nem ért véget – hangsúlyozta Szalay-Berzeviczy Attila – még sok teendőnk van hátra, és mindenkinek megvan benne a maga szerepe. 4 évünk van arra, hogy 2011-re helyzetbe hozzuk az akkori kormányt és fővárosi vezetést, hogy Budapest valóban egy esélyes pályázatot nyújthasson be 2020-as nyári olimpiai játékok megrendezésére. Prága bejelentette pályázati szándékát a 2016-os játékokra, Lengyelország és Ukrajna közösen rendezi meg a 2012-es Labdarúgó Európa-bajnokságot, mi sem tétlenkedhetünk. A BOM tehát folytatja az Olimpia Törvény előkészítését együttműködve a fővárossal, hogy aztán együtt, ötpárti konszenzussal nyújthassuk be a javaslatot a Parlament elé, mely garantálhatja, hogy a hazai rendezésű ötkarikás játékokhoz szükséges előkészületeket elvégezzük az elkövetkező időszakban.”

A BOM

A BOM, a budapesti olimpia pályázatának kezdeményezésére létrejött civil egyesület fő feladatának tekinti, hogy a döntéshozókat és a közvéleményt megismertesse egy budapesti rendezésű olimpia előnyeivel, hatásaival és kockázataival, mely fontos a felelős elhatározás meghozatalához. A 2005 novemberében 15 hazai nagyvállalat által alapított szervezet arra vállalkozott, hogy népszerűsítse az olimpia ügyét, és saját forrásból tájékoztassa a közvéleményt az olimpiai pályázathoz szükséges feltételekről.