A BOM üdvözli a főváros „Budapesti Olimpia” döntését

Az idén 10 éves Budapesti Olimpia Mozgalom (BOM) a 2005. november 24-i alakuló ülése óta azon fáradozott, hogy egyszer eljöjjön ez a nap is, így a civil szervezet nagy örömmel üdvözli a Közgyűlés mai döntését és a mögötte álló széles politikai összefogást.

A MOB június 10-i közgyűlésén mutatta be a PWC legfrissebb megvalósíthatósági tanulmányát. E szerint egy budapesti megrendezésű 2024-es nyári olimpiai és paralimpiai játékok költségvetése 774 milliárd forint lenne, mely magába foglalja a pályázás 10 milliárd forintos költségétől a nyitóünnepélyen át a paralimpia záróünnepségéig minden, az olimpia megrendezéséhez közvetlenül köthető költséget, melynek közel a felére a fedezetet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság biztosítja. Ez a támogatás pedig egy egyszeri, nagyon jelentős nemzetgazdasági devizabevétel lesz Magyarország számára. A tanulmány szerint 1460 milliárd forint lesz az olimpiát kiszolgáló, de ahhoz szorosan nem köthető infrastruktúra beruházási igény, melynek a jelentős részére a fedezetet az Európai Unió különböző megpályázható forrásai jelentik majd. A tanulmány számai és tervei alapján a MOB után ma a Fővárosi Közgyűlés is a 2024-es olimpia megpályázása mellett döntött, így már csak a parlament és a kormány jóváhagyásától függ, hogy Budapest több mint 60 évvel legutolsó olimpiai pályázata után hivatalosan is jelentkezik-e a nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére.

A BOM nagy örömmel üdvözölte a MOB és a Fővárosi Közgyűlés döntését, a civil szervezet számára azonban mindennél fontosabb hír, hogy a szavazás eredménye azt bizonyítja, hogy a pályázás ügye mögött nagyon széles a politikai konszenzus, aminek biztosítása a szervezet elmúlt 10 éves küldetésének a fő elérendő célja volt. A BOM továbbra is támogatni fogja a Fővárost és a MOB-ot a végső cél elérésében, de most már fő feladata a pályázás szakmaiságának és transzparenciájának elősegítése lesz, ugyanis a civil szervezet egy „okos olimpiában” érdekelt.

Szalay-Berzeviczy Attila, a „BOM a Magyar Sportért” Alapítvány kuratóriumi elnöke rámutatott: „A BOM véleménye szerint a tanulmány alátámasztja eddigi meggyőződésüket, hogy az olimpia nem az oktatástól, nem az egészségügytől és nem a mélyszegénység felszámolása elleni kűzdelemtől fog elvonni erőforrásokat, hanem pont ellenkezőleg. Az olimpiára való szisztematikus felkészülés dinamizálni fogja a gazdaságot, és munkahelyeket fog teremteni az EU pénzeknek, a NOB támogatásnak és a nemzetközi tőkebefektetéseknek köszönhetően. Magyarországnak égetően szüksége van már egy nagy dobásra, itt az ideje, hogy megmutassuk a világnak, hogy nem csak a sportolóink tudnak olimpiát nyerni, hanem mi is. Bízok benne, hogy a közelgő parlamenti szavazáson az országgyűlési képviselők döntő többésge is ezt szeretné, ezért szavazatával támogatni fogja a 2024-es pályázást.”