A BOM elnökségének közleménye Schmitt Pál, a Nap-Kelte című műsorban elhangzott nyilatkozatával kapcsolatban

A Budapesti Olimpia Mozgalom (BOM) elnöksége felhívja a figyelmet arra, hogy Dr. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének 2006. május 23-án a Magyar Televízió Nap-Kelte című reggeli műsorában tett nyilatkozata számos félrevezető és pontatlan megállapítást, ellenőrizetlen információt és komolytalan megfogalmazást tartalmazott.

A gazdasági élet és a magánszféra szereplői a Budapesti Olimpia Mozgalom elnevezésű közhasznú egyesületet - mely ma 21 vezető magyar vállalatot foglal magában (Aegon Biztosító Zrt., Budapesti Értéktőzsde Zrt., Concorde Értékpapír Zrt., Danubius Rádió Zrt., Magyar RTL Klub Televízió Zrt., Magyar Telekom Nyrt., Magyar Villamos Művek Zrt., Malév Zrt., MOL Nyrt., OTP Bank Nyrt., Richter Gedeon Nyrt., Sanoma Lapkiadó Zrt., SAP Hungary Kft., Synergon Nyrt., TriGránit Zrt., Budapest Airport Zrt., Mammut Zrt., Spar Magyarország Kereskedelmi Kft., Fővárosi Mérnöki Tervező Zrt., Hewlett-Packard Hungary Zrt., Winterthur Biztosító Zrt.) abból a célból hozták létre, hogy a Nyári Olimpiai és Paralimpiai Játékok mihamarabbi Magyarországra hozatalának ügyét előrevigye. A BOM a tevékenységével az ehhez szükséges döntéshozatali mechanizmust a Mozgalom mögött álló erők súlyának és tekintélyének támogatásával kívánja elősegíteni, hogy ezzel a nemzeti üggyel egyre szélesebb körben kezdjenek el foglalkozni az elkövetkező időszakban. Egy magyarországi megrendezésű olimpia ugyanis 10 millió magyar állampolgár ügye és tulajdona, nem pedig egy hivatalé, szervezeté vagy politikai erőé.

A BOM, mint civil kezdeményezés alkotmányos jogokon alapulva jött létre. A MOB elnökének a BOM tevékenységét korlátozni szándékozó nyilatkozata sérti a vállalkozás, a szerződéskötés, az egyesülés, a szólás- és véleménynyilvánítás, valamint a gyülekezés szabadságával kapcsolatos alkotmányos alapelveket.

A BOM civil kezdeményezés és mint ilyen, a hatóságokat és tagjait leszámítva nem tartozik elszámolással arról, hogy a saját alapítói és támogatói pénzét mire és hogyan költi el. Ezzel szemben a MOB az adófizetők pénzén, és így a teljes társadalom felé fennálló beszámolási kötelezettséggel látja el feladatait, melyek közé tartozna az aktív kapcsolatápolás azokkal a gazdasági és társadalmi szereplőkkel, akik bármilyen formában segíthetik a magyar sportolók olimpiai szereplését, illetve egy esetleges olimpia magyarországi megrendezését.

Ami a Mozgalom nevét illeti, az alapítók egy magyarországi rendezésű olimpia ügyére kívántak vele utalni. Mivel a Mozgalom soha nem szándékozott és szándékozik a Magyar Olimpiai Bizottság kompetenciáival foglalkozni, ezért közhasznú feladatainak és céljaink tudatában jóhiszeműen számított arra: a Főváros jóváhagyja a "Budapesti" szó használatát, míg a Sporttörvényből adódó jogánál fogva a Magyar Olimpiai Bizottság engedélyezi az "olimpia" szó használatát a Mozgalom nevében. Budapest Főváros Önkormányzata, pontosabban a Főpolgármesteri Hivatal Igazgatási és Hatósági Ügyosztálya 2006. március 2-án jóváhagyta a "Budapesti" szó használatát, míg a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése 2006. május 20-án ezt megtagadta.

A BOM elnöksége tiszteletben tartva a MOB közgyűlésének a döntését, azonnali hatállyal kezdeményezi nevének „Budapesti Olimpia Mozgalom”-ról "BOM"-ra történő módosítását.

A BOM, mint mindenkitől független és szuverén civil egyesület folytatja megkezdett munkáját, miközben ilyen formában továbbra is kész a párbeszédre és a jó együttműködésre a Magyar Olimpiai Bizottsággal. Az olimpia Magyarországra hozatala ugyanis megköveteli a tenni akaró és kezdeményezni képes erők példaértékű összefogását.

BOM elnöksége