A MOB és a MPB stratégiai partnere

Végük lehet a gigantikus olimpiáknak

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach Lausanne-ben ismertette negyvenpontos reformjavaslatát, az Olympic Agenda 2020-at, amellyel megújítaná az olimpiai mozgalmat. Forradalmat nem hirdetett, de törekvéseiben látszik, hogy olcsóbb olimpiákat szeretne, és az új sportágak is jobb eséllyel pályázhatnának a bekerülésre.

„Ez a 40 javaslat olyan mint a puzzle darabok, ha összerakod őket, azt mutatja, hogy NOB biztosítja az olimpiák egyedülállóságát, és megerősíti a sportot a társadalmakban" – mondta Bach, akit sokan nem értettek, hogy miért akar reformerkedni, mikor az olimpizmus sikertörténet és jól működik. Az újkori olimpia az 1896-os kezdetektől mára túlnőtte magát, a világ legnagyobb sportshow-jává vált, ami a rengeteg bevétel mellett egyre több problémát is generált. Az egykor lelkesítő amatörizmus a múlté, az olimpia is egy profitorientált gigavállalattá lett, amivel együtt jár a tradíciók által is kikényszerített nehézkes reagálás is.

A téli olimpiáknál már meg is mutatkoztak a válság jelei, az óriási költségek miatt a 2022-es játékokra öt ország visszalépése után már csak tekintélyelven működő országok, Kazahsztán és Kína maradt versenyben.

Az sem az olimpizmus dicsőségét hirdeti, hogy az egykori játékok helyszínei pusztulásnak indultak, nyomasztó képek jelentek meg Szarajevóról és Athénról is, de az idén olimpiát rendező Szocsi kihalt épületei sem a fenntarthatóságról szóltak. 

Thomas Bach egy évvel ezelőtt lett a Nemzeti Olimpiai Bizottság elnöke, már akkor is előállt néhány ötlettel, azt ígérte, hogy könnyebbé teszi az olimpiai pályázatokat, mert szerinte az eddigi rendszer túl hamar, túl sokat kért. A téli és nyári olimpiákat hét évvel a rendezés előtt ítélik oda, a pályázatokban a sportlétesítmények építése mellett városokat átfogó infrastrukturális fejlesztések is kötelezőek, jó néhány milliárd euróért. Szocsira 51 milliárd dollárt költöttek, és ennek nagy része kézen-közön elfolyt, nem az olimpiát szolgálta. A NOB-ot is állandóan támadták, hogy átláthatatlan a finanszírozása, a szervezetet áthatja a korrupció.

Legyen olcsóbb és kevésbé korrupt

Az Agenda szerint az új pályázók már könnyebb feltételekkel indulhatnak, nem kell már a kandidálási folyamat elején pénzügyi garanciákat vállalniuk. Bach terve, hogy hosszan tartó párbeszéd során alakul ki, melyik város alkalmas az olimpiára. A pályázóknak azt kell bizonyítaniuk, hogyan tudják integrálni az olimpiát a hosszú távú terveikbe. A NOB az előkészületeket is folyamatosan ellenőrizné, és a rendező várossal kötött szerződés is nyilvános lenne.

A fenntarthatóság jegyében Bach az egy város, egy olimpia elvet is eltörölné. Már eddig is volt kivétel, a vitorlás vagy kajak-kenu versenyek nem mindig a rendező városban voltak, de most ennél is lazább lehet a szabály. Ha az az adott ország másik felében kedvezőbb feltételek vannak, maradjunk a vitorlázásnál, például jól működő kikötő van, akkor oda is elvihető a versenyszám, sőt extrém esetben még egy másik országba is. Bátor gondolatkísérlettel Budapest még téli olimpiát is rendezhetne, jégcsarnokot még tudunk építeni, a síversenyeket meg elvihetjük az Alpokba vagy a Kárpátokba.

A NOB a világjátékoktól is szerzett ötletet, a nem olimpia sportágaknál szinte követelmény, hogy már meglévő létesítményeket használjanak. Bachék is azt javasolják, hogy amit lehet, ilyenekbe vigyenek az új rendezők. Valószínűleg a fentebb ismertetett pusztuló városok miatt is támogatják az ideiglenes, az olimpia után elbontható létesítményeket. A NOB-elnök ezektől a lépésektől azt várja, hogy kisebb országok is pályáznak majd az olimpiára.

Teljes cikk:http://sportgeza.hu/sport/2014/11/18/nob_megujulas_40_pont/


Támogatóink