Tokió rendezi a 2020-as olimpiát

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szombat este Buenos Airesben rendezett közgyűlésén döntött, hogy 2020-ban Tokió rendezi a nyári olimpiát.

A rendezésre Madrid, Tokió és Isztambul pályázott. A szombati szavazás titkos volt, este 20:45-kor kezdődött el. Az első szavazás után a tokiói pályázat kapta a legtöbb voksot, Isztambul és Madrid viszont döntetlenre állt, így újabb körre volt szükség, hogy eldőljön, ki mérkőzik majd meg Tokióval a rendezésért. Az isztambuli pályázat kapta a több szavazatot, 49-et, a spanyolok csak 45-öt, így Madrid kiesett a versenyből.

Ezután már a rendező városról döntöttek a NOB-tagok, este fél tizenegy előtt Jacques Rogge jelentette be, hogy Tokióé lett a győztes pályázat. A mindent eldöntő szavazásban a japánok 60-at kaptak, Isztambul 36-ot.

Tokió 1964-ben már rendezett olimpiát, a 2016-osra is pályázott, és 2002-es futballvilágbajnokság tapasztalataival a háta mögött a modern kor elvárásainak is meg tud felelni.

Forrás:http://sportgeza.hu/sport/2013/09/07/olimpia_2020_dontes/