Svájci életét is feladná, hogy a MOB elnöke lehessen

Kulcsár Krisztián személyében újabb kihívója van Borkai Zsoltnak a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki pozíciójáért folyó versenyben. A korábbi vívót nemzetközi sportvezetői tapasztalata és az üzleti szférából hozott szemlélete is segíti.

– Mi inspirálta arra, hogy harcba szálljon az elnöki pozícióért?
– Ugyan a szervezet feladatköre módosult, a Magyar Olimpiai Bizottság továbbra is a legnagyobb presztízsű hazai sportszervezet – válaszolta Kulcsár Krisztián, a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatója, aki kedden jelentette be a Nemzeti Sportban, hogy versenybe száll a MOB elnöki címéért, amelyről a szervezet május 2-i közgyűlése szavaz. – Nagybátyám, nevelőapám olimpiai bajnok, apám válogatott kosaras volt. Élsportolónak lenni nálunk természetes volt. A sport tanított meg keményen dolgozni, igazságosan versenyezni, veszíteni és nyerni. Az lenne furcsa, ha nem motiválna, hogy szerepet vállaljak a legfelső szakmai vezetőségben. Ez ragyogó alkalom, hogy megmérettessem magam.

– Milyen változtatást tart leginkább szükségesnek?
– Zavart érzek a fejekben, amikor a MOB szerepét kellene meghatározni az ismételten tagolttá vált magyar sportirányításban. Ebben a kérdésben az álláspontom egyértelmű. Szakmai alapokon nyugvó, hatékony együttműködést kell kialakítani az állami sportirányítással: a sportállamtitkársággal és a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjával. Ez kulcsfontosságú ott, ahol a sport finanszírozása közpénzből, állami forrásokból történik. 

NÍVÓS SZAKMAI MUNKÁT

– A hatékony együttműködéshez mit kell az olimpiai bizottságnak adnia?

– A MOB hozzáadott értéke a sportszakmai ismeretanyag, a szakági szövetségek és az egyesületek működésének ismerete, problémáik megértése és az egyedi, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert státusa. Ebből következik, hogy a szervezet itthoni feladatainak fókuszában a sport két hazai pillérével, a sportági szakszövetségekkel és az egyesületekkel való partnerségnek kell állnia. Van tennivaló a programok kidolgozása terén, de érdemes azzal a kérdéssel is foglalkozni, hogyan tudjuk segíteni az egyes sportágak nemzetközi képviseletét.

– A január elsején életbe lépő sporttörvény új helyzetet teremtett a sportéletben. Azzal, hogy a források felett már nem diszponál, egyértelmű, mit veszített a MOB – de mit nyerhet a sportirányítás új rendszerében?

– A helyzete és szerepe más lesz, de a küldetése nem változott. Az alapvető célok – az olimpiai eszme népszerűsítése, a mozgalom erősítése, a mindenkori magyar olimpiai csapat sikeres szereplésének segítése – megmaradnak. De a változások fényében a szervezet tekintélyének, befolyásának erősítése indokolt. Nem lehet sikerként elkönyvelni azt, hogy a MOB a tagozatait és ezzel funkcióinak nagy részét elveszítette. Nyertesek csak közép- és hosszú távon lehetünk – úgy, ha az eredeti, legfőbb feladatunkban, az olimpiai sportágak eredményességében következik be szemmel látható javulás.

SOK HAZAI VILÁGVERSENYT

– Megválasztása esetén a konkrét feladatok közül mi élvez prioritást? 
– Fontos, hogy a MOB elnöke intenzívebben legyen jelen a hazai sportéletben, és kívánatos a markánsabb nemzetközi szerepvállalás. A magyar sport súlyához, százhúsz éves tradíciójához képest alulreprezentált a nemzetközi színtéren. Támogatnám – a szakszövetségeket és a sportdiplomatáinkat is bevonva – egy program kidolgozását, amelynek segítségével javíthatnánk a helyzeten. Szintén prioritás a hazai szövetségek az irányú támogatása, hogy minél több világversenyt hozhassanak Magyarországra. Az itthoni feladatok között hangsúlyos az üzleti élet aktivizálása. A Magyar Vívószövetség alelnökeként és a Budapesti Olimpiáért Mozgalom egyik alapítójaként is azon fáradoztam, fáradozom, hogy a vállalati szférát közelebb hozzam az élsporthoz.

– Mindkét riválisa úgy nyilatkozott, jelentős a támogatói bázisa. Önt is biztosították hasonlóról a magyar sport prominens képviselői?
– Ez esetben hárman vagyunk, akik érezzük a támogatottságot... 

– Mi segítheti önt győzelemre? Versenyelőnyt jelenthet, hogy olimpiai sportág nemzetközi szövetségében tölt be magas, választott pozíciót?
– Engem csak a MOB tagsága segíthet győzelemhez. A versenyben valóban előnyt jelent majd a sportigazgatásban – elsősorban a nemzetközi szintéren – megszerzett tapasztalatom és kapcsolatrendszerem. A pályázatomat erősítheti, hogy a sportszakmai múltamat megelőzően az üzleti szférában dolgoztam, a banki és vállalati szektorban megszerzett szemléletemmel a szervezet csak jól járhat. Az itthoni kapcsolatrendszerem is felértékelődik olyan időszakban, amikor a bizottságnak újra meg kell tanulnia megfelelően kommunikálni a potenciális szponzorokkal, hogy bevonja őket a magyar sport támogatásába.

ITTHON FOLYTATNÁ

– Beváltak a számításai a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatójaként?
– Teljes mértékben. A munkám összetett, a versenyek menedzselése, rendezése éppúgy része, mint a szabályok alkotása és követése, a nemzetközi szervezetekkel való együttműködés és a sportág technológiai hátterének felügyelete. Elképzelni sem tudnék érdekesebb munkát annál, mint hogy részt vehetek a vívósport sorsának alakításában – pontosabban csak egyet tudok elképzelni: hogy a magyar sportért dolgozzak.

– Munkája Lausanne-hoz köti. Ha elnökké választják, hazajön?
– Az én elképzeléseimben az szerepel, hogy a MOB elnöke napi szinten jelen van a szervezet munkájában. Ha elnyerem a pozíciót, feladom a Svájcban kialakított életemet.

Teljes cikk:http://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/svajci-eletet-is-feladna-hogy-a-mob-elnoke-lehessen-2564335


Támogatóink