A MOB és a MPB stratégiai partnere

Orbán rámegy az olimpiarendezésre

Újra elővette a budapesti olimpiarendezés ötletét a kormány.Minden eddiginél komolyabb gondolják. Zajlanak az előkészületek, már csak a nagy bejelentés várat magára. A 2024-es olimpiára nyújtuk be a pályázatot, de ez csak bemelegítés, a valódi cél 2028 lehet. Jövőre kell jelentkezni, ezen nagy erőkkel dolgoznak már. Rengeteg pénzbe kerülne a rendezés, de a beruházások döntő részét akkor is megcsinálják, ha nem nyerünk. Rengeteg pénzből. „Maga a város is folyamatosan épül-szépül, ami mindenképp erősítheti a potenciális budapesti pályázatot”.

Maga Schmitt Pál, a Magyar Olimpai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke érvelt így a budapesti olimpiai pályázat mellett. A MOB Schmitt utáni valódi elnöke, Borkai Zsolt még szeptemberben óvatosan megnyitotta a „rendezzen végre olimpiát Budapest” legújabb fejezetét. Szerinte egyáltalán nem földtől elrugaszkodott ötlet a kandidálás 2024-re, „amelynek irányába rövidesen akár konkrét lépések is történhetnek”. „Még rengeteg tennivalónk van, míg ténylegesen elkészíthetjük és leadhatjuk a pályázati anyagot, számos apró és kevésbé apró részletet tisztázni kell, de a szándékunk egyértelmű: Budapesten szeretnénk vendégül látni a világ legjobb sportolóit.”

2024-re hiába pályázunk

Az egyáltalán nem hivatalos, mégis kiszámítható rotációs rendszer szerint nagy valószínűséggel nem mi, nem is valamelyik európai ország, hanem az Egyesült Államok valamelyik városa rendez majd olimpiát tíz év múlva. 1996-ban volt az USA-ban legutóbb olimpia, azóta rendezett Ausztrália (Sydney), Európa (Athén), Ázsia (Peking), megint Európa (London), jön Dél-Amerika (Rió) és Ázsia (Tokió).

Így elvileg teljesen esélytelen a budapesti olimpia 2024-ben, de nem titkoltan ezzel csak bemelegítünk a 2028-as, minden bizonnyal újra Európában megrendezendő olimpiára. Nemcsak mi gondolkodunk így, hanem a 2024-re pályázó két német város (Berlin és Hamburg) is, bár a berliniek nem annyira lelkesek az olimpia megrendezésétől. Róma és Isztambul 2024-re biztosan pályázik, valószínűleg Párizs is, ahol legutóbb 1924-ben volt olimpia, azóta háromszor pályáztak, sikertelenül. Ezeknek a városoknak a 2028-as tervei még nem ismertek. De Madrid például sorozatban elbukott három kandidálás után kihagyja 2024-et, viszont megcélozza 2028-at. Ahogy a pénzt nem kímélő legújabb barátunk Azerbajdzsán is pályázik, és beszáll Szentpétervár is.A cél tehát a 2028-as budapesti olimpia, ha azt nem nyerjük, sokáig semmi esélyünk sem lesz. Már ha van most egyáltalán.

Újra és újra elővett tanulmány

A Miniszterelnökség által emlegetett megvalósíthatósági tanulmány már jó régi, 2002-ben rendelte meg az eredeti verziót Deutsch Tamás még sportminiszterként a PricewaterhouseCooperstől. Az akkori cél a 2012-es olimpia volt. Ha nyertünk volna, a gazdasági válság az olimpiai rendezés gigantikus költségeivel hosszú időre nullázta volna le Magyarországot, ha egyáltalán meg tudtuk volna rendezni a játékokat. A tanulmány viszont meglett. Az akkor elkészült anyagot azóta sokszor átdolgozták, de már nem a kormány, hanem a 15 cég és több gazdasági, közéleti figura által létrehozott Budapesti Olimpia Mozgalom. A 2012-es időpontot pedig módosították 2016-ra és 2020-ra. 

Közben 2010 márciusban, részben a PWC-tanulmányt felhasználva elkészült a “2020-as budapesti olimpiai nagyprojekt master planja és a kapcsolódó fejlesztések költség-haszon elemzése, költséghatékonysági vizsgálata” című dokumentum, amit a Főpolgármesteri Hivatal Főépítészi Irodája rendelt meg. Ebből és a PWC-tanulmányból idézünk sokat a cikkben, ezek az utolsó, komolyabb anyagok a budapesti olimpiáról, amíg el nem készülnek az újabbak a kormány megrendelésére. Úgy tudjuk, december közepére meglesznek a legújabb páylázatelőkészítő tanulmányok.

Teljes cikk:http://444.hu/2014/11/13/orban-ramegy-az-olimpia-megrendezesre/

Támogatóink