Kulcsár Krisztián: Nincs döntés az ifjúsági olimpiáról vagy az Európa Játékokról

A 2024-es és 2028-as olimpiai helyszínkijelöléssel kapcsolatban az elmúlt napokban több multisport-esemény lehetséges budapesti megrendezése is felmerült a hazai és nemzetközi sajtóorgánumokban. Kulcsár Krisztián, a MOB Limában, a NOB kongresszusán tartózkodó elnöke határozottan kijelentette, hogy semmilyen hazai rendezésű multisport-esemény magyarországi megrendezése nincs napirenden a Magyar Olimpiai Bizottságban.

Közismert, hogy Kulcsár Krisztián és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége is elkötelezett a budapesti olimpiarendezés ügyében. A MOB alapszabálya az Olimpiai Chartával összhangban célként fogalmazza meg, hogy Magyarország a jövőben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert sporteseménynek otthont adjon és a világ olimpiai családjának házigazdája legyen, azaz olimpiát rendezzen.

„Meggyőződésem, hogy ehhez társadalmi és politikai támogatottságra, összefogásra, konszenzusra van szükség, ennek megteremtésén dolgoznunk kell, a munkánk eredményét pedig referendum formájában megmérni. Leghamarabb a 2032-es nyári olimpia jöhetne szóba. Addig még sok idő van, másfél évtized. 

Sok európai és világversenyt rendeztünk a közelmúltban, melyeknek nagyon jó nemzetközi visszhangja volt; a delegációk, a sportdiplomaták, az újságírók és a szurkolók is nagy élményekkel térhettek haza, gondoljunk például a vizes-, vagy a judo-vb-re, akár a győri EYOF-ra. Emellett számos sportlétesítményünk megépült, környezetük megújult, megszépült - van mire terveznünk.” 

A MOB elnöke azt mondja, vizsgálják annak lehetőségét, hogy mely világversenyeknek lehetne Magyarország, Budapest a jövőben házigazdája, közéjük tartoznak a különféle multisport-események, mint az Universiade, az Európa Játékok, vagy éppen az ifjúsági olimpia.

„Fontos azonban azt is szem előtt tartani, hogy az adott viadal mennyire segíti elő vagy hátráltatja egy későbbi budapesti olimpiarendezés sikeres pályázatát. Hangsúlyozom, az említett multisport-eseményekkel kapcsolatban semmiféle döntés nem született. Belső egyeztetések vannak folyamatban, a vonatkozó nemzetközi szervezetekkel pedig nem a rendezésről tárgyalunk, hanem szakmai párbeszéd folyik” – jelentette ki Kulcsár Krisztián. 

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)

Forrás:http://olimpia.hu/kulcsar-krisztian-nincs-dontes-az-ifjusagi-olimpiarol-vagy-az-europai-jatekokrol

Támogatóink