A MOB és a MPB stratégiai partnere

Támogatják a budapesti olimpiát

Világgazdaság, 2006. június 15.

Támogatják a budapesti olimpiát

A kormány és a főváros is támogatja a Budapesti Olimpiai Mozgalomnak (BOM) az ötkarikás játékok megrendezésére irányuló szándékát – jelentették be tegnap az érintettek a BOM által rendezett konferencián.

A legnagyobb hazai gazdasági társaságok által életre hívott BOM azt szeretné, ha a főváros a 2016-os nyári olimpiára pályázna, és sikertelen jelentkezés esetén pedig a következő játékokra is kandidálna. Szilvásy György kancelláriaminiszter elmondta: a legszélesebb körű szakmai támogatást nyújtják majd a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez. Ehhez a különböző minisztériumok együttműködését is biztosítják – hangsúlyozta a politikus. 
A főváros részéről is megvan az összefogás szándéka. Az olimpia óriási lehetőség és egyben felelősség is a város számára – mondta Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere. Ugyanakkor kiemelte azt is: a megvalósíthatósági tanulmány eredménye után azt szeretné, ha országos népszavazás döntene arról, hogy megpályázza-e a főváros a 2016-os ötkarikás játékok megrendezését vagy sem.
Ha Budapest pályázik az olimpiára, akkor egészen biztosan reflektorfénybe kerül a nemzetközi befektetések terén is – mondta Demján Sándor, a BOM alapító tagjai között jegyzett TriGránit Rt. elnöke. Nagy a verseny a régióban, nem szabad, hogy Pozsony, Bécs és Bukarest mellett a magyar főváros mellékszereplő legyen – jelezte a vezető. Utalt arra is, hogy a nemzetközi üzletemberek szerint az olimpia jelentősen hozzájárul a rendező város további fejlődéséhez.
Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke elmondta: szeptemberre kész lesz a megvalósíthatósági tanulmány, 2007 nyarán pedig jelezni kell a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál a rendezési szándékot.
A PwC legfrissebb adatai szerint a budapesti olimpia aktualizált beruházási igénye ma már a három évvel ezelőttinél alacsonyabb összegben, 3500 milliárd forint körül tervezhető. 
Az ugyancsak a PwC által készített 2002-es anyagban még 4600 milliárd forintos beruházással számoltak. A mostani 3500 milliárdból az államnak 2800 milliárd forintot kellene állnia az EU-támogatások és a magántőke 20 százalékos részvétele mellett. A PwC szerint a kizárólag az olimpia miatt szükséges infrastruktúra-fejlesztés költségei tíz évre elosztva az éves költségvetés egy százalékát tennék ki.

Keretes: 
Változó állásponton a MOB

A BOM és a Magyar Olimpia Bizottság (MOB) közötti korábbi ellentétek után a MOB is jelezte, hogy kész támogatni az ötkarikás játékok ügyét. 
Kamuti Jenő, a MOB főtitkára lapunknak elmondta: már meg is alakult a MOB saját olimpiai előkészítő bizottsága, amely együttműködik majd a BOM-mal. 
Jelezte azt is, hogy egyetértenek a 2016-os rendezésre vonatkozó pályázat beadásával. Korábban a MOB kifogásolta a kezdeményezést és a névhasználatot is.

 

http://www.samsungsport.hu/hirmorzsak/20060614/nepszavazas-donthet-az-olimpiai-palyazatrol/

Támogatóink