A MOB és a MPB stratégiai partnere

Ötpárti ötkarika

2007.07.12., Figyelő, 24.oldal 

BUDAPESTI OLIMPIAI PÁLYÁZAT

Budapest, 2012: elkészült a Ferihegyről bevezető út és a vasút is. A városi utak 70 százalékát már felújították, a 4-es metró utasokat szállít, az 5-ös metró egyes szakaszai elkészültek, miként a kormányzati negyed is áll. A Bajcsy-Zsilinszky úton - amely hangulatában az Andrássy úthoz lesz hasonlatos villamos jár, a Közraktárak környékén egy Covent Garden-szerű kulturális negyed jött létre, megszületett a Corvin promenád, az óbudai Gázgyár pedig szabadtéri események helyszíne. 
Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes szerint a fent leírt módon néz ki majd a főváros akkor, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az első terepszemléjét tartja a 2020-as olimpia megrendezésére jelentkező városokban. S a kandidálók sorában persze ott lesz Budapest is, miután június végén a Fővárosi Közgyűlésben a városatyák pártállástól függetlenül igent mondtak a BOM (korábban: Budapesti Olimpia Mozgalom) által előterjesztett javaslatra, a rendezés megpályázására. Mindez azt jelenti, hogy a főváros az olimpia nagyprojektet a Podmaniczky Programba sorolja be, magyarán kiemelten kezeli az ötkarikás játékok ügyét. Noha Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője kezdeményezésére a közgyűlés a helyszínekről való végső döntést a szintén a BOM által előkészítendő olimpiatörvény parlamenti elfogadása utánra hagyná (a menetrendről lásd táblázatunkat), a szóba jöhető területek szűkebb köre már most is kirajzolódik. (…)

PUTYIN SEGÍTETT

Az olimpiai lendület - amelynek azért továbbra is sok fékezője lenne idehaza - újabb, pótlólagos támogatást kapott a múlt héten, amikor Guatemalában kihirdették a 2014-es téli játékok helyszínét. A három kandidáló városból (az oroszországi Szocsi, a dél-koreai Pjoncsang és az ausztriai Salzburg) Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM elnöke Magyarország szempontjából már előzetesen is a végül befutó orosz pályázat győzelmét tartotta a legkívánatosabbnak. Így ugyanis Nagy-Britannia, Kína és Ausztrália után egy újabb szuperhatalom válik érdektelenné 2020-ban. Márpedig Moszkva pályázott a 2012-es olimpiára, ráadásul a legjobb öt közé is jutott. S ahogyan a NOB kongresszusán Vlagyimir Putyin elnök - Szocsi számára a győzelmet bebiztosító fellépése is bizonyította, Oroszország képes a "kellő súllyal" érvelni. A jelen állás szerint kialakulhat egy olyan szerencsés konstelláció, amely pusztán európai városok, Róma, Párizs, Prága és Budapest küzdelmére szűkítené le a 2020-as versenyt - bizakodik Szalay-Berzeviczy. Ehhez "csupán" arra van szükség, hogy Amerika, pontosabban Chicago vagy Rio de Janeiro nyerje el a 2016-os olimpia rendezési jogát. Ezt a változatot erősítené, ha Ázsia, az akkor már harmadszor pályázó Pjongcsanggal végül elvinné a 2018-as téli játékokat, miközben Afrika erejét hosszú távra utólag is leköti a Dél-afrikai Köztársaságban rendezendő 2010-es labdarúgó világbajnokság lebonyolítása.

 

Támogatóink