Ötpárti bizottsági meghallgatáson a BOM

Nemzeti Sport, 2007.04.05., 18.oldal

Bánki Erik, az Országgyûlés sport- és turisztikai bizottsága elnökének a meghívására a BOM képviselõi szerdán több mint kétórás ötpárti bizottsági meghallgatáson vettek részt. A meghallgatást megelõzõ két hónapban a BOM vezetõi egyeztetést folytattak a megvalósíthatósági tanulmány eredményeirõl, az olimpia törvény koncepciójáról és a további teendõkrõl Lendvai Ildikóval, az MSZP és Navracsics Tiborral, a Fidesz frakcióvezetõjével, Dávid Ibolyával, az MDF, Semjén Zsolt a KDNP és Kóka János, az SZDSZ elnökével, Gál J. Zoltánnal, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárával, Rajnai Gordon kormánybiztossal, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetõjével és Demszky Gáborral, Budapest fõpolgármesterével. A bizottsági ülésen megjelenõ BOM-vezetõk, Szalay-Berzeviczy Attila, Dr. Bienerth Gusztáv, Dr. Baranyai Ákos és Dr. Kulcsár Krisztián elõadásukban hangsúlyozták, hogy a múlt és a hagyományok arra köteleznek, hogy Magyarország komolyan foglalkozzon a budapesti olimpia megrendezésének ügyével. Érvelésükben felhívták a 18 tagú bizottság figyelmét két tényre: 1. az elmúlt 17 évben az európai városok közül az olimpiai sportágakban Budapesten rendezték meg a legtöbb világ- és Európa-bajnokságot; 2. a magyar sportolók nyerte eddigi 157 olimpiai aranyéremmel szemben Ausztria, Lengyelország, Csehország és Szlovákia összesen 137 bajnoki címet jegyez. Ami a költségeket illeti, Szalay-Berzeviczy Attila, a ROM és egyben a Budapesti Értéktõzsde elnöke így érvelt: "A közelmúltban elkészült megvalósíthatósági tanulmány szerint a 2020-as olimpia megrendezésének költsége 518 milliárd forint lenne, a szükséges országos infrastruktúra fejlesztése pedig 4646 milliárd forintból jönne ki. Ebbõl 2868 milliárd forint terhelné a következõ 13 évben a központi költségvetést, ez Magyarország GDP-jének kevesebb mint 1 százaléka. A fennmaradó rész EU forrásokból és a magántõke bevonásából teremthetõ elõ." A BOM képviselõi bemutatták a budapesti olimpiáról szóló törvény tervezetének elsõ részleteit. A törvényre azért van szükség, hogy megteremtse a megfelelõ kereteket az olimpiai pályázatról való döntéshez és - igen válasz esetén - a jelentkezés és a pályázat elõkészítéséhez. Dr. Kulcsár Krisztián, a ROM igazgatója, kétszeres olimpiai ezüstérmes párbajtõrözõ szerint a törvényt már az idén el kellene fogadnia a parlamentnek, hogy minél hamarabb elkezdõdhessen Budapest jelentkezésének elõkészítése, hiszen 2011-ben már döntenek a 2020-as helyszínrõl.