A MOB és a MPB stratégiai partnere

MOB kontra BOM: bumm

Népszava Napilap, 2006.05.26    
 
Schmitt Pál panaszkodik, hogy a MOB elől elviszi a BOM a pénzt... Amikor a Magyar Olimpiai Bizottság képviselői megkeresik a különböző cégeket, hogy támogassák az ötkarikás játékra készülő sportolókat, akkor sok helyen azt mondják: "Már itt járt a Budapesti Olimpiai Mozgalom illetékese, és amit az ötkarikás játékokra szántunk, nekik adtuk."

A MOB több mint 110 éves. A BOM több mint 110 napos. Mégis a MOB előtt jár, már ami a különböző tekintélyes vállalatok felkeresését illeti.

Miért? Miért nem a BOM-osoknak mondják, hogy már réges-régen itt voltak a MOB-osok? A válasz egyértelmű. A MOB-nak nincs vezetője.

Aján Tamást néhány hónapja - részben - azért menesztették főtitkári tisztségéből, mert maradéktalanul képtelen volt ellátni feladatát. Mindig távol volt. Miképp tárgyalhatott volna Budapesten a pénzemberekkel, hogyha éppen Ausztráliában, Kínában, Dubaiban vagy Kuala Lumpurban tartózkodott?

Kuala Lumpurba most a MOB elnöke, Schmitt Pál utazott, nyilván fontos dolga akadt egy Fidesz rendezvény és egy brüsszeli EU helytállás között. Ő is legfeljebb csak futtából látja el a MOB-ban rá háruló feladatot. Holott neki kellene első helyen képviselnie a testület érdekeit, az első ember azonban - objektív okok miatt - gyakran képtelen találkozni a honi vállalatok első számú vezetőivel, hiszen nincs itthon.

A MOB magára maradt, de nem mostanában: Schmitt korábban Spanyolországban volt nagykövet, aztán Svájcban. Schmitt egyedi tulajdonsága, hogy minden akar lenni. Főpolgármester, NOB-elnök, FIDESZ-alelnök, pártoktól független MOB-elnök, EU fő-fő képviselő...

Mindeközben, mint a Magyar Olimpiai Bizottság nagy tekintélyű vezetőjének jár a gyönyörű Mercedes, a mindenhova szóló repülőjegy, szállás, ellátás, a magyar sport sikerei után járó elismerés, viszont ha kipattan minden idők legnagyobb magyar doppingügye, ha két aranyérmes és egy ezüstérmes sportolót - további kettő mellett - kizárnak a versenyből, akkor mossa kezeit. Vagy elkezdi Ajánt püfölni, adjon magyarázatot!...

Schmitt Pál az athéni játékok előtt bejelentette, ha egyetlen doppingügy lesz, ő lemond.

Még azt sem mondhatjuk, hogy nem szavatartó: nem egy volt.

Scmitt mindig is a magyar sport első számú kedvezményezettje volt, és szándéka szerint az is marad. Függetlenül attól, hogy a magyar sportnak mennyit ad magából. Egykor méltó volt a feladatra, ma már….

A MOB korábban támogatta a BOM-ot. Schmitt Pál annak idején harsányan üdvözölte a remek kezdeményezést, hiszen az a párt, amelynek röviddel később felajánlotta a függetlenségét, néhány évvel korábban ugyancsak a budapesti ötkarikás játékok elősegítése érdekében mozgósított. Akkor aláírásgyűjtés volt, most pénzgyűjtés.

Az elnök az olimpiarendezést ugyancsak meghirdető BOM-nak sokáig nem mondhatott nemet.

Most viszont váltott. 
Érzi a veszélyt.
 
Németh Zsolt  

Támogatóink