A MOB és a MPB stratégiai partnere

Marakodnak az olimpián

Blikk, 2006. június 7.

Budapest - Nincs béke a tervezett budapesti olimpia körül. A vállalkozók és az üzletek által alapított BOM és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) egymással harcol, vajon ki pályázhat Budapest nevében a nyári olimpia rendezésére. A kormány szerint 2016-ra nincs sok esély.

MOB és BOM

Már a két szervezet neve is ellentéte egymásnak. Előbbi májusi közgyűlésén arra kötelezte a néhai Budapesti Olimpiai Mozgalmat, hogy törölje nevéből az olimpia szót. A BOM eleget tett a kérésnek, azonban a rövidítés megmaradt, a szervezet pedig Bátrak és Optimisták Mozgalma (BOM) néven aposztrofálja magát. A BOM elnöke, Szalay-Berzeviczy Attila továbbra is azt mondja, senkinek sem riválisai, ők Budapestre akarják hozni a nyári olimpiát. - Továbbra is az eszmét képviseljük, merünk álmodni, és hisszük, hogy Budapest 2016-ban nyári olimpiát rendezhet-mondta az üzletember.
- Pozitív, kreatív emberekkel vettük körül magunkat, és ahogy a nevünk is mutatja, bátrak és optimisták vagyunk. A Magyar Olimpiai Bizottság vezetését pedig arra kérem, fejezze be a boszorkányüldözést, és tárja fel, mit kíván tenni egy esetleges magyar pályázat sikeréért. A Magyar Olimpiai Bizottság a BOM megalakulása óta kétkedve figyeli az új szervezet működését. 
- Olimpiai rendezésre nem egy szervezet, hanem az állam kezdeményezésére pályázik egy ország - jegyezte meg Kamuti Jenő, a MOB főtitkára. A Magyar Olimpiai Bizottság pénteken állítja fel azt az előkészítő bizottságot, amely a budapesti rendezést készíthetné elő. Sokak szerint a 2016-os rendezés valóban csak álom marad Budapest számára, mivel négy évvel a 2012-es londoni játekok után nem valószínű, hogy újra európai város lehet a házigazda. Lamperth Mónika kijelölt önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerint nincs sok esély a 2016-os rendezésre, úgyhogy ebben a körben Magyarország csak tapasztalatot szerezhet. Csak a pályázat költsége 20 millió dollár (4 milliárd forint), így kérdés, hogy a magyar kormány ezt a csillagászati összeget tapasztalatszerzésre szeretné-e fordítani. 

Támogatóink