Már csak tizenhárom évet kell aludni, és itt a budapesti olimpia?

Hírszerzõ információ, 2007. április 4.

Még az idén törvényt szeretne elfogadtatni a parlamenttel a 2020-as budapesti olimpiai felkészülésrõl a játékok megrendezéséért lobbizó civil szervezet. A Budapesti Olimpiai Mozgalom tegnap az országgyûlés sportbizottsága elõtt is beszámolót tartott, de a parlamenti pártokat a jelek szerint nem lesz könnyû meggyõzni.

„Azt szeretnénk, hogy még az idén fogadja el a parlament az olimpia rendezésérõl szóló törvényt” – mondta a Hírszerzõnek Nyúl Sándor, a BOM alelnöke, a Trigránit Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója. A szervezet egy ügyvédi irodát bízott meg a javaslat pontos megszövegezésével.

Nyúl Sándor abban bízik, ha ez elkészül, a parlamenti pártok részérõl is legalább olyan széles körû támogatást élvez majd, mint az olimpiarendezés gondolata a lakosság körében. (Egy közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 76 százaléka támogatja az ötletet.)

A javaslat tartalmáról az alelnök úgy nyilatkozott: szeretnék, hogy megalakuljon egy elõkészítõ bizottság, amelynek az elnökét a köztársasági elnök nevezné ki. A testület mûködésére fel lehetne ajánlani a személyi jövedelemadó 1 százalékát, ezen kívül természetesen az üzleti szféra adományait is várnák. A törvényben szerepelne még, hogy az olimpiai beruházások tervezését, engedélyeztetését, Nyúl Sándor szerint azért, hogy „ne a helyi erõkkel kelljen küszködni”.