Kelet-európai harc az olimpiáért

Népszava Online
2007.09.06.

Lám-lám, mégsem annyira eretnek gondolat a Kelet-európai olimpiarendezés ötlete, hiszen a BOM révén idehaza immáron két éve szorgalmazott idea a cseheknek is megtetszett. Prága ugyan hivatalosan 2016-ra gyúr, de a realitás éppenséggel nekik is 2020 volna. Mi is erre az időpontra hajtanánk. Mit jelent számunkra a cseh kandidálás? Most meg kell ijednünk, és lemondóan legyinthetünk az egészre, mert úgyis beelőznek? Vagy épp fordítva? Kelet-európai olimpia pro és kontra, Prága és Budapest esélyeinek összehasonlítása itt és most.

Prága hivatalosan bejelentkezett a 2016-os nyári olimpiai játékok megrendezésére. Az erről szóló nyilatkozatot kedden írta alá Pavel Bém, prágai főpolgármester, valamint Milan Jirásek, a Cseh Olimpiai Bizottság elnöke. (...)

A bennünket érintő kérdés így hangzik: mennyivel csökkenti, egyáltalán csökkenti-e esélyeinket, hogy feltűnt a színen egy újabb ország, éppenséggel a térségünkből? Nos, a csehek gazdaságilag pillanatnyilag jobban állnak. Prága-Budapest viszonylatban is cirka ez a helyzet, a cseh főváros igen kedvelt a külföldi befektetők és turisták körében is, míg Budapest momentán nehezebben élhető hely. A most kétségkívül meglévő hátrányok azonban 2020-ig behozhatók, sőt.

Egy olimpia-rendezés legsarkalatosabb pontja persze a pénz: nagyságrendileg mindkét városnak hasonló összegbe kerülne, Budapest azonban e téren riválisa előtt jár. Tudniillik a BOM mögött már most felsorakoztak a legtehetősebb magyar cégek. A MOL, az OTP, a T-Mobile, a TriGránit, az Aegon Biztosító (csak hogy a legnagyobbakat említsük) nemzetközi téren is jegyzett vállalkozások. A sor pedig hónapról-hónapra gyarapodik. A magánszektor ilyen koncentrációja és támogató hozzáállása nincs meg a cseheknél.

Ahogy az ügy politikai támogatottsága is véleményes, Prágában a fővárosi közgyűlés többsége kellett az ügy pártolásához, míg ugyanez Budapesten ötpárti konszenzussal jött létre. A magyarországi Olimpia Törvény előkészítése, a szakmai egyeztetés folyik a BOM és a főváros között, a törvény előreláthatólag már jövő tavasszal a parlament elé kerül. Mindez azért perdöntő, mert ha a parlament is igent mond, akkor ez azt jelenti, hogy a törvény a 2010-es választások eredményétől függetlenül konzerválja az ügynek a kedvező politikai klímát. Egyszóval a Budapesti Olimpia nem lehet többet a napi politikai csaták része. De a lakosság megítélése is különbözik, a felmérések szerint a csehek megosztottak a kérdésben, alig ötven százalékos a rendezés támogatása. Ugyanez Magyarországon 77 százalék, ami újabb markáns különbség a javunkra.

Ráadásul a 2016-os jelentkezést maga a Cseh Olimpiai Bizottság elnöke is abszurdnak érzi: "Tudatosítjuk, hogy Prága esélyei jelenleg minimálisak" - mondta kedd reggel a közszolgálati televízióban Milan Jirásek. Ugyanakkor hozzátette, hogy ha valamikor Prága valóban olimpiai házigazda akar lenni, akkor ezt a lépést meg kell tenni, még akkor is, ha eleve kevés az esély. (....)

A BOM megvalósíthatósági tanulmánya szerint a magyar gazdaság erejét meghaladja a 2016-os rendezés, ezért Budapest eleve 2020-ra fókuszál. Ezzel az időponttal szemben is sokak szkeptikusak, ám korántsem kivitelezhetetlen. Ráadásul a környező nagyvárosok közötti rivalizálás folytán elsősorban nem az olimpia a tét, hanem ennél jóval több. Varsó és Kijev a futball Eb-t nyerte el, Szocsi a téli olimpiát szerezte meg, Budapest és Prága pedig az olimpiáért vetélkedik. Az egésznek az az üzenete: amelyik város nyer, az a világesemény rendezésével járó gigantikus fejlesztések nyomán a térség gazdasági és pénzügyi központja lesz.

Paradox, de a magyar pályázati szándék egyetlen gyenge pontja Prágával szemben a MOB. A Magyar Olimpiai Bizottság vezetése eddig ellenségesen nyilatkozott a BOM-ról, és a 2020-as budapesti olimpia ügyéről. De itt sincsen még semmi veszve: Peking után a MOB közgyűlése új tisztségviselőket választhat az elnökségébe.