Harc az első kelet-európai olimpiáért

Népszava.hu, 2007.03.26

Prága vs. Budapest: amelyik nyer, ötven évre elszívja a levegőt a térség többi városától

Olimpia ügyben Prága beelőzte Budapestet. Noha a magyar fővárosban már jó egy éve téma egy esetleges olimpiarendezés ötlete, addig az előző héten Prágában hivatalosan is bejelentették: a cseh főváros versenybe száll a 2016-os nyári olimpia megrendezéséért. Mi a helyzet nálunk? Miként reagálunk a hírre?

"Pavel Bém főpolgármester elismerte: Számunkra most az a fontos, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a közvélemény tudomásul vegye az érdeklődésünket. Így 2020-ban nyerhetünk.”

"Milan Jirasek, a Cseh Olimpiai Bizottság elnöke úgy vélte, hogy az általános vélekedésekkel szemben a kis városoknak is van esélyük a rendezésre: Ha Prága nyer, lehet, hogy kisebb olimpiát fog rendezni, viszont szebbet.”

De mi a helyzet nálunk? – kérdeztük a magyar olimpiarendezés ötletét zászlójára tűző civil szervezet, a BOM vezetőitől:

"Prága bedobta a követ az állóvízbe, és hivatalosan is megnyitotta a versenyt az első kelet-közép-európai rendezésű olimpia megszerzéséér - mondja Kulcsár Krisztián kétszeres olimpiai ezüstérmes párbajtőröző, a BOM sportszakmai igazgatója."

"Az olimpiatörvény parlamenti elfogadásával, és az így felálló pá­lyá­zati bizottsággal Budapest nagyon erős üzenetet tudna küldeni a NOB-nak: 2016-ot nem tudjuk megpályázni, viszont 2020-at annyira komolyan vesszük, hogy már most elkezdjük a szisztematikus felkészülést” – teszi hozzá Siklós Erik, a BOM szóvivője.

"Amelyik város a Prága–Budapest kettősből előbb Kelet-Közép-Európá­ba hozza a nyári olimpiai játékokat, az a régió gazdasági, kulturális, turisztikai és sportközpontjává növi ki magát. Legalább ötven évre elszívja a levegőt a térség többi városától” – jelenti ki Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke, a BOM vezetője.

A két város összehasonlítása

1. Csehország hasonló paraméterekkel, de ma sokkal erősebb gazdasági mutatókkal rendelkezik, mint Magyarország. Csehország: az egy főre jutó GDP 2005-ben 9804 EUR, munkanélküliség 7,9%, GDP-arányos költségvetési hiány: –3,8%, GDP-arányos külső adósságállomány: 38,7%. Magyarország: az egy főre jutó GDP 2005-ben 8711 EUR, munkanélküliség 7,5%, GDP-arányos költségvetési hiány: –10,1%, GDP-arányos külső adósságállomány: 86,2%.
2. Csehország 79 ezer négyzetkilométernyi ország 10,2 millió lakossal. Magyarország 93 ezer négyzetkilométernyi ország 10,1 millió lakossal.
3. Budapest nagyobb alapterületű és lélekszámú város, mint Prága, ezért alkalmasabb a játékok befogadására.
4. Budapest esetében a politikától távolságot tartó, erős vállalati és magánszektor kezdeményezte a BOM létrehozásával az olimpia megpályázásának ügyét, míg Prága esetében a politikai harcoktól kikezdett fővárosi vezetés.
5. A BOM révén a budapesti pályázatnak nagyon jelentős támogatása van a magántőke és a vállalati szektor részéről, míg Prága esetében ezzel kapcsolatban még semmiféle megerősítést nem kapott a pályázat ügye.
6. Prágában a pályázatot a konzervatívok támogatják, míg a baloldal nem. Budapest esetében ma az összes politikai párt egyformán óvatosan pozitív hangot üt meg, és támogatóan áll a BOM munkájához.
7. Prágában a nemzeti olimpiai bizottság támogatja az olimpia megpályázását, míg Budapest esetében a MOB vezetése tetteivel és retorikájával annak fő ellenzője.
8. Magyarország már megpályázott három labdarúgó Eb-t és több olimpiát, míg Prága ez ügyben teljesen kezdő.
9. Az elmúlt 17 évben a kontinensen Budapesten rendezték a legtöbb világ- és Európa-bajnokságot.
10. Magyarország sokkal eredményesebb a nyári olimpiai játékokon (157 arany, 137 ezüst, 158 bronz), míg a csehek (a néhai Csehszlovákiát is számolva) eddig marginálisabb szereplők voltak (56 arany, 58 ezüst, 55 bronz), és inkább a téli olimpiákon eredményesek.
11. Magyarország lakosságának sokkal jelentősebb része (itt 78, ott 60 százalék) támogatja a pályázatot.
12. Magyarország elismeri, hogy nem lenne képes 2016-ot megrendezni, ezért 20-ra koncentrálna, míg Prága tudja, hogy csak 20-ban van esélye, mégis 16-ra koncentrál.