A MOB és a MPB stratégiai partnere

Ha nem búcsúzunk a forinttól, 2020-ban sem lesz olimpia Budapesten

A 2016-os megrendezés lehetőségét kizárja a PricewaterhouseCoopers megvalósíthatósági tanulmánya, ám 2020-ra akár összehozható a budapesti olimpia. 

A tanulmány alapján a hazai olimpiáért lobbizó BOM egyesület elnöksége úgy véli, hogy 2020-as olimpia reális és elérhető cél Magyarország számára. 

Mindez viszont igen sok pénzbe kerülne: a közvetlenül az ötkarikás játékokhoz kapcsolódó létesítmények felépítése, fejlesztése 518 milliárd forintot, az infrastrukturális fejlesztések kilencszer ennyit, 4646 milliárd forintot igényelnének. A fejlesztésekre fordítandó pénzek 52 százaléka a fővárosban landolna, a fennmaradó rész az országos fejlesztéseket segítené. Az infrastrukturális fejlesztések kalkulált költsége olyan beruházásokat is tartalmaz, mint a 4-es és az 5-ös metró, a budapesti körgyűrű, vagy épp a villamoshálózat fejlesztése.
A tanulmányt ismertető mai sajtótájékoztatón elhangzott: javasolt az intézmények 100 százalékos utohasznosításának megoldása, de ha erre nincs mód, ideiglenes létesítményeket kell építeni.

A Kopint-Datorg opponensi véleménye megerősíti a PwC tanulmány azon megállapítását, miszerint a 2016-os olimpia megrendezése makrogazdasági szempontból nem reális, a 2020-as olimpiarendezés lehetősége azonban nem zárható ki - a tanulmányban is felsorolt előfeltételek teljesülése esetén. Alapvető feltétel ehhez a konvergenciaprogram sikeres megvalósítása, az euró bevezetése 2013-ig, és évi 3-4 százalékos átlagos éves gazdasági növekedés a következő évtizedben. 

Z. Halmágyi Judit építész kijelentette: az olimpia a városmegújítás jegyében zajlana, alappillére a Duna revitalizációja lenne.
A BOM szerint ahhoz, hogy ütőképes pályázat szülessen, már az idén számos feladatot meg kell oldani. Fontos teendő az ország és a főváros hosszútávú fejlesztési terveinek összehangolása egy 2020-as ötkarikás játékok szükségleteivel, akárcsak az olimpia helyszíneinek előzetes kijelölése - erre egy önálló "olimpia törvény" adhatna garanciát. A civil szervezet megbízta a Siegler Ügyvédi Irodát (a Weil/Gotschal & Manges LLP budapesti irodáját) a törvénytervezet elkészítésével. A BOM a törvénytervezet megírásának szakmai előkészítését saját forrásaiból finanszírozza, annak elkészülte után pedig vállalja a politikai egyeztetést, hogy a parlament ötpárti konszenzussal tudja elfogadni azt.

A BOM elnökségének véleménye szerint a kormány már ebben a ciklusban meg tud tenni egy sor olyan előkészületi lépést, amely a költségvetést egy forinttal sem terheli, viszont nélkülözhetetlen feltétele annak, hogy a 2010-ben kezdődő ciklusban a hatalmon lévő kabinet megalapozottan támogathassa Budapest jelentkezését 2011-ben a 2020-as Nyári Olimpiai és Paralimpiai Játékok megrendezésére.

A Kopint-Datorg viszont további kockázatot lát abban, hogy az államháztartási stabilizációt közvetlenül követő - a stabilitás fenntartásának szempontjából még rendkívül érzékeny - időszak egy 2020-as rendezés esetén is összeérne az intenzív olimpiai felkészülés éveivel. 
A Kopint-Datorg opponensi véleménye leszögezi, hogy ma az államháztartási egyensúly helyreállítása a gazdaság elsődleges érdeke, ezért semmilyen pótlólagos állami beruházást nem szabad elkezdeni az olimpia rendezése jegyében, a stabilizáció éveiben. Célszerű azonban az Új Magyarország Fejlesztési Terv infrastruktúra-fejlesztési fejezeteinek koordinálása során már most figyelembe venni egy későbbi olimpia szempontjait is.

Forrás: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ha_nem_bucsuzunk_a_forinttol_2020-ban_sem_lesz_olimpia_budapesten.322725.html

Támogatóink