A MOB és a MPB stratégiai partnere

Gyárfás Tamás beszélget Dr. Schmitt Pállal

Gyárfás Tamás: - Tisztelettel köszöntöm Dr. Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét.

Dr. Schmitt Pál, a MOB elnöke: - Jó reggelt kívánok.

Gyárfás Tamás: - Szombaton ülésezik a Magyar Olimpiai Bizottság. Elnök úrtól szokatlan hangon, hát meglehetősen keményen foglalt állást a BOM-ról.

Dr. Schmitt Pál: - Kénytelen voltam, mert megalakult egy olyan civil szervezet, ami úgy hívja magát, hogy Budapesti Olimpiai Mozgalom. És hát én úgy gondolom, hogy van egy magyar olimpiai mozgalom, száztíz éve. Ennek a Magyar Olimpiai Bizottság a letéteményese. És meg szeretném védeni a magyar olimpiai mozgalmat attól, hogy egy paralell szervezet létrejöjjön, ami félrevezeti a sportembereket, félrevezeti magukat a sportolókat. De mindenekelőtt félrevezeti esetleg a politikát, vagy szponzorokat. Ezért megkérjük őket, sőt, szavaztunk is ebben. Egységes állásfoglalása volt a közgyűlésnek, hogy vonják vissza az olimpia szót, mert az kizárólag a Magyar Olimpiai Bizottság tulajdona.

Gyárfás Tamás: - Nos, speciális a helyzet. Ha megengedi, én most csak mint riporter próbálkozom beszélni önnel. Felejtsük el, hogy én is kötődöm a MOB-hoz. Tehát én vagyok a pártatlan, semleges. A BOM érvrendszerét vonultatom fel. Hogyan sértheti a Magyar Olimpiai Bizottság érdekeit egy olyan szervezet, amely olimpiát szeretne Magyarországon, Budapesten rendezni? Hát a MOB beszél a BOM ellen?

Dr. Schmitt Pál: - Ez nem így van. A Magyar Olimpiai Bizottság már többször kijelentette, hogy az alapvető célkitűzéseink között, ilyenek, mint a fiatalság nevelése, mint az olimpiai eszme terjesztése, mint felkészülés és részvétel az olimpiai játékokon, ezen kívül, hogy egyszer Magyarországra hozzuk az olimpiai játékokat. Mi mindenkivel együttműködünk. Ez volt már közelmúltban is, meg régmúltban is erre példa. Hát mi ennek a zászlóvivője vagyunk, a gondolatnak, hogy egyszer jöjjön ide Magyarországra az olimpiai játékok. Tehát erre még egy civil szervezetet létrehozni, hogy ugyanazt deklarálja, gyűjtse a pénzt a szponzoroktól, mondja magáról, hogy ő is egy olimpiai mozgalom, erre egyáltalán nincsen szükség.

Gyárfás Tamás: - Tehát sértő, hogy ketten viszik a zászlót? Két zászló van az élen?

Dr. Schmitt Pál: - Hát mondjuk, hát először is ez sérti. Hiszen a legfontosabb vagyonkánk, így mondjam vagyontárgyunk az olimpiai játékok, az ötkarika, az olimpiai jelmondat, maga az olimpia szó, amit törvény rendelkezik számunkra, hogy csak és kizárólag mi használhatjuk. Tehát abban a pillanatban, hogy valaki még egyszer el kezd olimpiázni, megy szponzorokhoz. égy tudom, hogy ez a szervezet már kétszáz millió forintnál tart a pénzgyűjtésben. Olyan szponzoroktól is gyűjt be pénzt, akik ellentétesek a mi szponzorainkkal. 
 
Tehát eleve sérti az érdekeinket. Igen, ez több sebből vérzik, ez a dolog. De hát semmi esetre sem pereskedni akarok, remélem, hogy valahol megtaláljuk majd a megoldást.

Gyárfás Tamás: - Hangsúlyozom, én tudatosan a másik oldalt képviselem. Ügyesebbek mint a MOB? Tehát hogy lehet, hogy ők elmennek és x, három hónap alatt kétszáz milliót szereznek. Elnök úr meg többször elmondja, hogy milyen nehézségekkel küzdünk. Miért nem tudja a MOB is ezt megcsinálni? Miért nem jár előtte?

Dr. Schmitt Pál: - Többször is előre jártunk már. Ezelőtt két ciklussal, meg egy ciklussal is hangoztatták kormányok, több kormány is, hogy jó lenne olimpiai játékot rendezni.

Gyárfás Tamás: - Én most a pénzszerzésre gondolok. Hogy létezik, hogy elmegy a BOM és kap pénz x cégtől. És nem mondják azt, hogy ne viccelj, a MOB-os már rég ott volt és elvitte.

Dr. Schmitt Pál: - Hát ezt meg kéne kérdezni azoktól, akik most ennek a cégnek adtak pénzt, hogy miért adtak pénzt, és nekünk esetleg miért nem adtak pénzt. Holott ugyanaz a célkitűzés. Hát ez még vitatott. Egyelőre az is sántít, hogy Budapestnek hívják magukat, mert erre nincs engedélyük a Fővárosi Önkormányzattól. Sántít, hogy olimpiának hívják magukat, mert erre nincs engedély tőlünk. Maximum mozgalom lehetnének. Én nagyon határozottan, és örülök, hogy a közgyűlés így foglalt állást. Fel fogom őket szólítani, hogy ezt a paralell erőfeszítést, még ha megengedve jó szándékú is a dolog, álljanak le vele, mert nagyon súlyosan sértik a MOB és a NOB érdekeit. A múlt héten kinn voltam Jacques Rogge-nál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökénél. Aki azt mondta, hogy a legélesebben lépjek fel, mert ez nagyon nagy veszélyt rejt magában, hogy még egy olimpiai bizottság létrejön, már magát úgy mondja, hogy olimpiai mozgalom. És ezzel megtéveszt szponzorokat. Előbb-utóbb fogja használni az ötkarikát. És mondja, hogy a játékok lassan kizárólagos érdekképviselete ő. Ez nem így van. Mi is elfogadtunk egy határozatot. Nem újszerű, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság is azon van, hogy játékok jöjjenek Magyarországra egyszer.

Gyárfás Tamás: - Mikor alakult ez a BOM?

Dr. Schmitt Pál: - Talán egy éve. Egy éve, ha jól emlékszem. Ráadásul a vezetője egy, a Magyar Olimpiai Bizottság egyik tagja. Hát ez még azt is mondom, hogy belülről van. De én úgy gondolom, hogy le fogok tudni ülni. Nem pereskedni szeretnék ebben a dologban.

Gyárfás Tamás: - De kész arra is?

Dr. Schmitt Pál: - Hát természetesen. Fölhatalmazott a közgyűlés. Nem én magam, én perellenes ember vagyok, konszenzus kereső, megoldást kereső, kompromisszum kereső. De hát a MOB érdekében, aminek tizenhét éve az elnöke vagyok, és ilyen köztestületi felhatalmazással. Egyhangú szavazással kénytelen leszek meglépni ezt.

Gyárfás Tamás: - Miért kellett egy év ahhoz, hogy elnök úr, illetve a közgyűlés felismerje azt, hogy a BOM ezek szerint nincs összhangban a MOB szándékaival? Vagy netán úgymond lefölözi a lehetőségeit? Először látszatra ilyen üdvözöljük, meg szeretnénk együttműködni.

Dr. Schmitt Pál: - Igen, meghallgattuk, azért mégiscsak meghallgattuk, hogy olimpiával akar foglalkozni. Ráadásul egy MOB tag terjesztette elő. Magyar Olimpiai Bizottság egyik tagja, hogy igaziból mit akar. Azon kívül én egy különleges helyzetben vagyok. Mert ugye az életem egyik része, mint politikus is nyilván van tarva. 
 
Tehát ha én, mint a MOB elnök azt mondanám, hogy köszönjük szépen, ebből nem kérünk, már másnap látom az újságok címoldalán, hogy Schmitt Pál ágál az olimpiai játékok ellen. Hát ezt szeretném legkevésbé, hogy ez rólam megjelenjen. Megnéztem az együttműködés lehetőségeit. De miután nem ment, ragaszkodtak hozzá, hogy a Szabadság-szobor a szimbólumuk, hogy Budapesti Olimpiai Mozgalomnak nevezik magukat. El kezdtek pénz gyűjteni. Saját szponzorunkhoz elmentek.

Gyárfás Tamás: - De mi a gondja a Szabadság-szoborral? Az is a MOB-nak a fennhatósága?

Dr. Schmitt Pál: - Nem, nem, nem. Csak hát hogy mondjam? Az egész dolog nem illik, nem illik a nemzetközi olimpiai mozgalomba hogy valaki, egy civil szervezet a Nemzeti Olimpiai Bizottság mellett még el kezd az olimpiáért ágálni egy olyan helyzetben, amikor hát ezt még a NOB nem veszi tudomásul. De sajnos a szponzorok, valószínű hogy befolyásos fiatalemberről van szó, a szponzorok már kétszáz millió forinttal megajándékozták őt, hogy csak csináld, csináld. Hozzáteszem, nem az elkeseredettség beszél belőlem, hanem a tényszerűség, hogy a Magyar Olimpiai Bizottságnak az államtól összesen ötven millió forint költségvetése van. Ötven millió forint a teljes tevékenységünkre, mindenünkre. És jön egy társaság, aki pillanatokon belül azzal hogy olimpiai, ezt a szót használja, olimpiai játékokat akar. Mi is akarjuk, köszönöm, rögtön kétszáz milliót teszek a lapátra. Ez nem fair.

Gyárfás Tamás: - Nem akarok álságos lenni, de a közgyűlésen magam mondtam, egyszer meghívást kaptam én is erre a BOM alakuló ülésére, egy sajtótájékoztatóra. És megkérdeztem ott hogy ki nem akar boldog lenni. És mindenki föltette a kezét, illetve nem, tegye föl a kezét aki nem akar boldog lenni. És mindenki hallgatott. Ki nem akar olimpiát? Nagyon hálás ez a fajta stratégia, hogy mi olimpiát akarunk. Próbáljon valaki ágálni vagy fellépni ellene. Ugye erre épül ez a szervezet. De elnök úr, nem tudom, akkor még, talán, most nem politizálok, de nem volt Fidesz alelnök, amikor a Fidesz annak idején aláírásgyűjtési akciót kezdeményezett. Mindenki aláírta, a Medgyessy Pétertől kezdve

Dr. Schmitt Pál: - Hétszázezer aláírás jött össze pillanatokon belül.

Gyárfás Tamás: - Tehát az is egy hálás kezdeményezés volt. Nem lát összefüggést a kettő közt, vagy hasonlóságot? Ugyanazt az esélyt lovagolták meg.

Dr. Schmitt Pál: - Ugyanazt az esélyt. Ráadásul egy nagyon kényes tempóban, közvetlenül a választások előtt, ahol én ugye nem szólalhattam meg, mert nem szerettem volna olimpia ellenesnek feltűnni.

Gyárfás Tamás: - Ugye akkor még nem volt alelnök.

Dr. Schmitt Pál: - Akkor nem, két évvel ezelőtt, vagy három évvel ezelőtt nem. Nos, én mindenféleképpen meggyőződésem, hogy ekkora testületi megerősítéssel ennek a testületnek vissza kell vonulnia. Vagy bejön hozzánk, behozza a pénzét is, nyitunk egy alszámlát nekik. Ellenőrizzük, hogy mire költik ezt a sok pénzt. Kezdenek szerződést kötni most már szövetségekkel, kezdenek szerződést kötni sportolókkal. Kezdenek önálló marketing életet élni.


Gyárfás Tamás: - Klubbal?

Dr. Schmitt Pál: - Az egyetlen egy hívó szavuk van, hogy olimpia. Márpedig az olimpia száz százalékosan, törvény rendelete szerint a Nemzeti Olimpiai Bizottság, a Magyar Olimpiai Bizottság tulajdona.

Gyárfás Tamás: - Szóval pont azért, mert egy olyan nagy ügyhöz szólítják fel a cégeket, a klubokat, az egyesületeket, amely valamennyiünk szívünk vágya.

Dr. Schmitt Pál: - Ráadásul mondja is, hogy ő a Magyar Olimpiai Bizottság tagja. Tehát egy szponzor, egy jószándékú, vagy azt mondom, nem gondolja át az egész dolgot. égy gondolja, a dolog rendben van.

Gyárfás Tamás: - Jó. De nem tart elnök úr attól, ugye benne van, most csak hirtelen mondom, hogy a MOL, az OTP, TriGránit. Erős cégek vonulnak fel mögötte. Hogy egyfajta szakadás lesz? El tudja képzelni, hogy ezek a cégek most úgyszintén felismerik ennek a kettősségnek a veszélyét? És azt mondják, hogy igen, ez nem kell. Viszont a MOB-é vagyunk? Mert a MOB-tól például pont levált például az OTP, ha jól tudom.

Dr. Schmitt Pál: - Igen. Én ezt nem akarom illetni, hogy a szponzorok miért segítenek, vagy miért nem segítenek bennünket. Nagyszerű szponzoraink vannak.

Gyárfás Tamás: - Akik a BOM mögött felvonultak

Dr. Schmitt Pál: - Van aki saját, éppen a felsoroltak között, van aki ellentétes. Tehát a mi kizárólagos, kizárólagos mondjuk biztosító társaságunk vagy bankunk mellett egy másikat talált olimpia szóval, ez már nagyon bonyolult kérdés. Azt mondanám, hogy jogi kérdés és felelősség. Hát még egyszer mondom, ebben a dologban le kell ülni. Valószínű, hogy a BOM elnöke is érzi ezt a kettősséget. Nem is jött el most a közgyűlésre. Most már nem sokat tudunk róluk, de van egy honlapjuk, szórják a híreket. Szórják a pénzt, hozzáteszem. égy értem, hát nem tudom igaziból mit csinálnak. De az idő majd rendbe teszi a dolgokat, mert jövőre jelentkezni kell az olimpiára. És csak és kizárólag a Nemzeti Olimpiai Bizottság, a Magyar Olimpiai Bizottság jelentkezhet.

Gyárfás Tamás: - Mibe kerül egy ilyen jelentkezés? Mivel jár mondjuk az első kör? Körülbelül, hozzávetőleg?

Dr. Schmitt Pál: - Hát először is le kell tenni egy megvalósíthatósági tanulmányt az asztalra.

Gyárfás Tamás: - Pénzben mennyi ez? Egy kampány első fázisa.

Dr. Schmitt Pál: - Egy rendes, egy olyan, ami nem kilóg a lóláb, bocsánat a szóhasználatért, hogy kamu ez az egész. Tehát hogy komolyan akarjuk a 2016-os olimpiát, aminek igen kicsi az esélye, zárójel bezárva. Európára nehezen jön London után az olimpia. De mégis komolyan csinálva, hát ez egy, ez egy legkevesebb húsz, harminc millió dollár, ez beszorozva, hát olyan egy milliárd forint körüli összeg.

Gyárfás Tamás: - És ugyanakkor pedig ötven milliója van, amiből gazdálkodhat.

Dr. Schmitt Pál: - Ez fáj a legjobban.

Gyárfás Tamás: - De ugrunk kettőt, hármat előre, ami a lehetetlen pályázatnak egy milliárd, és összegyűjtjük a cégektől.

Dr. Schmitt Pál: - Az alapvető célkitűzéssel, azzal egyetértek, hogyha egyszer 2020-ban, vagy 2024-ben nyerni akarunk, valamikor el kell kezdeni. Még egy olyan helyzetben is, ahol nincs sok esélyünk. Csak éppen meg kell tartani a szabályokat. Az olimpiához három pillér kell. A kormány igene, a Budapest igene, és a Nemzeti Olimpiai Bizottság igene. Egy negyedik, egy negyedik civil szervezetnek itt nem sok keresni valója van.

Gyárfás Tamás: - Magyarán mi akarjuk anélkül is, hogyha a BOM presszionál, és ami a sportban van lehetőség, hogy pénzt, azt nem a versenyzőkre költjük, hanem a BOM céljainak érvényesítésére, anélkül is ez működne.

Dr. Schmitt Pál: - Ez volt a közgyűlés egyhangú állásfoglalása.

Gyárfás Tamás: - Köszönöm elnök úr, hogy megtisztelt.

Dr. Schmitt Pál: - Én is köszönöm.

Támogatóink