Egy csésze kávé - Beleznay Éva

Figyelő, 2008.09.11., 10. oldal

A külső kerületek központjainak fejlesztése vehetné elejét a budapesti káosznak a város főépítésze szerint, aki 2020-ra az áldatlan állapotok ellenére is olimpiát vizionál a magyar fővárosban...

(...) - Menyire elkeserítő a város egészének a képe ma főépítészi szemmel?
- A rendszerváltást követő időszakban hiánypótló, mennyiségi, profitorientált építkezés zajlott. Az elmúlt öt évben azonban emelkedett az igényszint, emellett üdvözlendő, hogy nagyobb léptékű, városnegyed jellegű fejlesztések is megjelennek. Alakul a Kelenföldi-pályaudvar új arca, a Kopaszi gát rehabilitációjánál a város talán legszebben kialakított Duna-parti közterületeit követik az igényes épületek, és büszke vagyok a főváros közraktárak projektjére a Duna-parton, ahol olyan új, XXI. századi design jelenik majd meg, amely a modernsége ellenére tiszteletben tartja a környék sajátosságait. Az is segít, hogy immár több ingatlanfejlesztő nagy nemzetközi sztárépítészekkel dolgozik, ami felszabadítja a magyar építészet merevségét.

- Ha már a sztároknál tartunk, akadozik a New York-i WTC-tornyok helyének rehabilitációja: a Daniel Liebeskind féle terveket költséghatékonyabbá kell tenni, így az épület nem csupán grandiózusságából veszít, de még az is kérdéses, hogy a 10. évfordulóra megvalósul-e a Ground Zero beruházás.

- Nem csak nálunk, a világban mindenhol kérdés a finanszírozhatóság. Igaz, az Egyesült Államokban kevésbé szigorúak a regulák, ott nincsenek kerületi szabályozási tervek. Itthon az illeszkedés szabálya korlátot jelent, Manhattan viszont nem az illeszkedésről, sokkal inkább az ellentétek feszültségéről szól.

- Hosszan élt kint az Egyesült Államokban. A szeptemberi 11-i terrortámadás hetedik évfordulóján hogyan látja, mi változott odakint?

- New York hangsúlya megmaradt, de a környező területek is megkapták fejlesztési lehetőségeiket, ami azt jelenti, a vízfej mellett hatékony alközpontok épülhettek ki.

- Budapest is erre szorulna. Ugyan terrorcselekmény nálunk szerencsére nem történt, a város mégis szét van robbantva.

- Az áldatlan állapot abból fakad, hogy az elmúlt száz évben elmaradtunk a fejlesztésekkel. Egyszerre épül a metró, a szennyvíztisztító, két hidunk pedig szerkezeterősítés okán megújulásra vár. Az uniós pályázati pénzek ráadásul csak 2010-ig lehívhatók, ezeknek a beruházásoknak tehát addig mind meg kell valósulniuk. Mindeközben én is látom, hogy az organizáció rossz, a lakosság idegei túl vannak feszítve. A megoldás a kerületi központok fejlesztése lenne, hogy azokban élni, dolgozni, vásárolni, uszodába menni egyaránt lehessen.

- Nem csak kicsiben gondolkodik, nagyban is: a Budapesti Olimpia Mozgalom aktivistájaként 2020-ban itt látná az ötkarikás játékokat. Komolyan gondolja?

- Olimpia-hívő vagyok. A játékok rendezésével nagy fejlődési impulzust kaphatna a város infrastruktúrája. Aduászunk, hogy a sok zöldmezős beruházással létrejövő olimpia helyett a város kulisszáit, a Duna világörökségi területét adhatnánk háttérnek, ami azért jó, mert a városi olimpia felértékelődik. Hiszem, hogy ezzel az ütőkártyával a kezünkben lehetünk érdekesek a rendezésben bízó országok között.