A MOB és a MPB stratégiai partnere

Csak 2020-ra reális a budapesti olimpia

A Budapesti Olimpia Mozgalom (BOM) megbízásából készített jelentés szerint a játékok megrendezése jelentős költséget róna az országra és a gazdasági szereplőkre: a teljes kiadást a PwC nettó 5164 milliárd forintra teszi, amiből 518 milliárd forintot kellene közvetlenül a játékokhoz kapcsolódó beruházásokra fordítani. Ebből 197 milliárd forint terhelné az adófizetőket, 321 milliárd forintnyi fejlesztés pedig elsősorban magánfinanszírozásban valósulna meg. Ezen felül 4646 milliárd forintot a kapcsolódó infrastrukturális beruházások emésztenének fel, ebből 2675 milliárd forint állami forrás, 434 milliárd forint magántőke lenne, a fennmaradó rész európai uniós forrásból származna. 

Ezek a beruházások - például az elővárosi vasútvonalak fejlesztése, az M0-ás körgyűrű teljes, valamint az M6-os, M8-as autópályák kiépítése - a hosszú távú stratégiai tervekben is szerepel, vagyis mindenképpen meg kellene valósítani őket. A PwC szerint a rendezés feltétele - a konvergenciaprogram sikeres végrehajtása mellett - az, hogy az eurót 2013-ig bevezessék, és a következő évtizedben megvalósuljon az évi 3-4 százalékos átlagos gazdasági növekedés. 

A makrogazdasági opponensi feladatokat ellátó Kopint-Datorg Zrt. gazdaságkutató divíziójának vezérigazgató-helyettese, Palócz Éva szerint a stabilizáció éveiben semmilyen pótlólagos állami beruházást nem szabad elkezdeni az olimpiai rendezés érdekében. (NG 5. old., NSZ 14. old.)

Forrás: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/csak_2020-ra_realis_a_budapesti_olimpia.322825.html

Támogatóink