Budapest olimpiát akar

Helyitéma.hu, 2009.02.05.

Konszenzussal fogadták el a pártok az olimpiai törvénytervezetet a Fővárosi Közgyűlés decemberi ülésén. A politikusok valamennyien felismerték: a 2020-as olimpia megrendezése össznemzeti ügy, melyben nem egy város, hanem egész Magyarország fejlődése a tét. A végső döntést a gazdasági válság után a következő parlamentnek és közgyűlésnek kell kimondania.

A Fővárosi Közgyűlés közel féléves előkészítő munka után adta át a Parlamentnek megvitatásra az olimpiai törvénytervezetet. Ez a lépés mérföldkőnek számít a hazai olimpiarendezés előkészítésében, hiszen Budapest mint főszereplő vállalt felelősséget a sikeres pályázatért.

A jelenlegi fővárosi vezetés így megadta a lehetőséget arra, hogy három év múlva, a gazdasági válságot követően a következő közgyűlés és kormány megalapozott döntést hozzon. A budapesti olimpia céljai és a városfejlesztési célok egybecsengenek. Sőt, az olimpia felgyorsíthatja azokat a beruházásokat, amelyek a főváros infrastrukturális fejlesztését célozzák.

Az olimpiával összefüggő fejlesztések 90%-a a világverseny nélkül is szükséges és elengedhetetlen ahhoz, hogy Budapest komfortosabb lakóhely legyen. A teljes konszenzuson alapuló előterjesztés már az olimpia helyszíneit is meghatározza. A helyszínek vizsgálatakor két szempontrendszer játszott meghatározó szerepet. Az olimpia szempontjából az, hogy a helyszínek jól szolgálják a játékok megrendezhetőségét. A főváros szempontjából pedig az, hogy ne legyenek felesleges beruházások, az új létesítményeket a későbbiekben is használni lehessen.

Az elképzelések szerint a Duna jelenthetné az olimpia tengelyét. A Hajógyári-szigettől a belvároson át a Csepel-sziget északi csúcsáig terjedne az olimpiai terület. A Csepel-szigeten lennének a legnagyobb és legtöbb nézőt vonzó rendezvények, az olimpiai és médiafalu, központban az új főstadionnal. A koncepció kitekint a külső zónák hasznosítására is, így Zugló és Kőbánya között is jelentős fejlesztések történhetnek az olimpia jegyében. A Fővárosi Közgyűlés döntése után most megkezdődhetnek a szakmai egyeztetések az öt parlamenti párt képviselői között. A törvény végleges szövegéről már idén döntés születhet. Az olimpiai pályázatot 2011-ig kell elkészíteni. Addig még számos teendő van: el kell készíteni többek között az olimpiai városépítési-kivitelezési tervet és a gazdasági hatásvizsgálatokat is.